Na Šehidskom mezarju Kovači obilježene dvije decenije od smrti prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića


19. 10. 2023

Na današnji dan prije 20 godina preminuo je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine. Brojne delegacije i građani, uključujući i predstavnike Općine Stari Grad, okupili su se na njegovom mezaru i turbetu koji se nalaze na Šehidskom mezarju Kovači.

U ime Općine Stari Grad, na mezar prvog predsjednika Alije Izetbegovića cvijeće su položili i Fatihu proučili Mirsada Smajić, v.d. Općinskog načelnika Općine Stari Grad, Seid Škaljić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad, Damir Saračević, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad i vijećnica u Općinskom vijeću Stari Grad Almedina Pašalić Zukorlić. Turbe Alije Izetbegovića danas su posjetili brojni predstavnici državnih, federalnih, kantonalnih, gradskih i općinskih vlasti, ali i predstavnici stranih ambasada, udruženja, kao i ostali građani - poštovaoci lika i djela Alije Izetbegovića. Na skupu je u više navrata istaknuto da nije bilo Alije Izetbegovića, ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine. Također, povodom današnjeg dana, u Narodnom pozorištu bit će održana Akademija kojom će se odati počast i poštovanje čovjeku koji je život posvetio borbi za Bosnu i Hercegovinu i dobrobiti svih njenih naroda i građana. Jedan od centralnih trgova u Starom Gradu i Sarajevu nosi ime bivšeg predsjednika, Trg oslobođenja-Alija Izetbegović.

“Ostani uspravan. Kako ćeš pognute glave ispod zvijezda? Kojim god putem da kreneš na kraju čeka smrt. I sve se završava propašću. I ti ćeš umrijeti. I ovaj svijet će umrijeti. Zato ostani uspravan”, citat je koji su pročitali organizatori današnjeg događaja, Muzej „Alija Izetbegović“.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630