Danas je 20. godišnjica smrti prvog predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića


19. 10. 2023

Danas je tačno 20 godina od smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića.

Godišnjica smrti prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine, Alije Izetbegovića, obilježava se kao dan kada je Bosna i Hercegovina izgubila ne samo svog vođu, već čovjeka koji je bio simbol borbe za neovisnost, mir i zajedništvo. Alija Izetbegović preselio je na bolji svijet 19. oktobra 2003. godine, ali njegova ostavština i uticaj ostaju duboko urezani u historiju multikulturalne BiH.

Alija Izetbegović rođen je 8. augusta 1925. godine u Bosanskom Šamcu, a tokom svog života postao je ključna figura u procesu osamostaljenja Bosne i Hercegovine tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Njegova predanost ideji multikulturalnog i demokratskog društva zasnovanog na jednakim pravima za sve građane bila je svjetionik za mnoge ljude u Bosni i Hercegovini. Tokom turbulentnih godina ratnih sukoba, Alija Izetbegović je uvijek isticao važnost mira i saradnje među različitim etničkim grupama unutar zemlje. Njegova borba za očuvanje integriteta Bosne i Hercegovine suočila ga je s brojnim izazovima, ali je ostao nepokolebljiv u svojoj vjeri u ovu multikulturalnu zemlju.

Nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, Bosna i Hercegovina počela je graditi svoju budućnost kao neovisna država. Alija Izetbegović obavljao je dužnost člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i doprinio uspostavi mira i stabilnosti u regiji. Njegova prisutnost na političkoj sceni omogućila je suživot različitih etničkih grupa unutar zemlje.

Iako su godine prošle od Alijinog odlaska, njegova poruka i njegova borba za mir, toleranciju i jednakost ostaju žive u srcima mnogih Bosanaca i Hercegovaca. Godišnjica njegove smrti podsjeća nas na važnost njegove vizije za Bosnu i Hercegovinu kao moderne i prosperitetne države, gdje različite kulture i religije mogu zajedno postojati i sarađivati.

Povodom obilježavanja 20. godišnjice smrti prvog predsjednika nezavisne Republike Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, ove sedmice je u Vijećnici otvorena izložba "Sjećanja" u nastojanju da se javnosti predstavi i približi privatni život Alije Izetbegovića kao porodičnog čovjeka, supruga, oca, brata i djeda.

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo prisustvovat će danas obilježavanju godišnjice smrti Alije Izetbegovića i polaganju cvijeća na njegovom mezaru, na Šehidskom mezarju Kovači.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630