Obavijest o redovnoj obnovi dokumentacije za dodatak na djecu


01. 8. 2023

Služba za boračko - invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Stari Grad Sarajevo obavještava korisnike prava na uvećani dodatak na djecu, dodatak na djecu za porodice sa troje ili više djece i dječijeg dodatka za vrijeme redovnog studiranja, da od 01. augusta 2023. godine počinje redovna obnova dokumentacije.

Dodatak na djecu pripada djetetu do navršene 18 godine života, ukoliko ispunjavaju zakonom propisane uslove. Djeca starija od 18 godina mogu ostvariti pravo na dječiji dodatak za vrijeme redovnog studiranja, pod uslovom da su upisani na redovno školovanje na području Bosne i Hercegovine, a najkasnije do navršenih 27 godina života. Djeca koja su ometena u fizičkom i psihičkom razvoju, a nalaze se na specijalnom školovanju, imaju pravo na dodatak na djecu za sve vrijeme trajanja školovanja, a najkasnije do navršenih 26 godina života. Pravo na uvećani dodatak na djecu, bez obzira na imovinski cenzus, pripada djetetu bez jednog ili oba roditelja, porodici u kojoj jedan od roditelja ili dijete ima utvrđen invaliditet od najmanje 90%, te porodici koja ima dijete ometeno u fizičkom ili psihičkom razvoju, koja ima dijete oboljelo od karcinoma, šećerne bolesti, leukemije, TBC, celijakije, kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, hepatitisa B i C, epilepsije ili dijete sa poremećajem autističnog spektra i čiji je jedan od roditelja korisnik stalne novčane pomoći. Porodice koje imaju troje ili više djece, ostvaruju dodatak na djecu bez cenzusa, uvećan na 10% za svako dijete.

Dokumentaciju za nastavak korištenja prava na dodatak za djecu do 18 godina moguće je predati od 1. do 31. augusta 2023. godine (originali ili ovjerene kopije), dok zahtjeve za korištenje prava za studente na višim i visokoškolskim ustanovama moguće je predati od 1. do 30. septembra 2023. godine. Mjesto predaje dokumentacije je Šalter sala Općine Stari Grad Sarajevo, šalter broj 3, adresa Zelenih beretki broj 4.

Dodatne detalje možete pronaći u linkovima ispod:

Ko ima pravo na dodatak na djecu sa troje ili više djece?

Prezumite zahtjev za obnovu ostvarenog prava na dodatak na djecu za porodice koje imaju troje ili više djece

Ko ima pravo na uvećani dodatak na djecu?

Preuzmite zahtjev za obnovu ostvarenog prava na uvećani dodatak na djecu

Ko ima pravo na dječiji dodatak za vrijeme redovnog studiranja?

Preuzmite zahtjev za ostvarivanje prava na dječiji dodatak za vrijeme redovnog studiranja

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630