U posjeti Direkciji Sarajevo Film Festivala: Nastavak dobre saradnje uz brojne novine u ovoj godini


17. 2. 2023

Na poziv direktora Sarajevo Film Festivala Jovana Marjanovića, načelnik Općine Stari Grad Sarajevo Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne službe Alma Destanović posjetili su direkciju Sarajevo Film Festivala koja se nalazi u ulici Zelenih beretki. Posjeta je bila prilika za rezimiranje rezultata koje je ostvario 28.Sarajevo Film Festival i ekonomskog, privrednog i kulturnog uticaja koji ima na kompletno okruženje u kojem djeluje, a to je najvećim dijelom Općina Stari Grad Sarajevo, te za najavu nove saradnje.

Kako je istakao direktor Marjanović, 28.Sarajevo Film Festival je oborio rekorde po broju posjetilaca u 2022.godini.

“Direkcija Festivala ubrzano radi na pripremama za naredni Sarajevo Film Festival i zato nam je važno da Općina Stari Grad Sarajevo i dalje bude naš strateški partner u projektu i da zajedno pomijeramo granice i uvodimo novine po kojima će se svaki naredni festival razlikovati od prethodnog,” izjavio je direktor Marjanović.

 

Ljetno kino Stari Grad u novom ruhu

U tom kontekstu načelnik Hadžibajrić, sekretarka Destanović i direktor Marjanović razgovarali su o Ljetnom kinu Stari Grad na trgu prekoputa Vijećnice i njegovom dodatnom pozicioniranju kao jedne od najljepših i najvažnijih festivalskih lokacija.

“U ovoj godini planiramo raditi na uređenju Trga Prve brigade policije Stari Grad na način da ga dodatno obogatimo sadržajima i zelenilom. Razmišljamo i o povećanju površine dječijeg igrališta i novim spravama. Na taj način će lokacija postati još ljepša i bolja, te samim tim privući više ljubitelja filma,” najavio je načelnik Hadžibajrić. Istovremeno, iz direkcije SFF-a su najavili da razmišljaju o uvođenju nove vrste napajanja i opreme koja je potrebna za projekcije filmova, kao i novom brendiranju prostora, tako da posjetioce Ljetnog kina Stari Grad ove godine očekuje niz iznenađenja.

 

Društvena odgovornost i zaštita čovjekove okoline

Sarajevo Film Festival teži tome da se maksimalno smanje štetni uticaji na okolinu, te da u dogledno vrijeme postane Festival sa 0% emitovanja karbon dioksida, a jedan od načina je i korištenje vozila na električni pogon. Sekretarka organa državne služba Alma Destanović najavila je da Općina Stari Grad također prati trendove koji doprinose zaštiti čovjekove okoline i podržava sve projekte koji su na tom planu, te će tako ove godine građanima omogućiti jednu potpuno novu uslugu koja će itekako biti od koristi i gostima Sarajevo Film Festivala.

“Općina Stari Grad Sarajevo je u toku izdavanja potrebnih administrativnih dozvola privatnom investitoru iz Bosne I Hercegovine koji će omogućiti građanima najam i korištenje električnih automobila u najužoj jezgri, a kako bismo doprinijeli zaštiti okoline, ali i smanjenju saobraćajnih gužvi. Bit ćemo prva Općina sa takvom vrstom usluge u Kantonu Sarajevo i već smo odredili lokacije na kojima će se parkirati takva vozila,” najavila je sekretarka Destanović.

Općina Stari Grad Sarajevo u budžetu redovno izdvaja sredstva za podršku održavanju Sarajevo Film Festivala.

Poslušajte audio zapis

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630