Na Kovačima obilježena 30. godišnjica formiranja Prvog korpusa ARBiH


02. 9. 2022

Prije 30 godina formiran je Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tim povodom brojne delegacije, uključujući i delegaciju Općine Stari Grad Sarajevo, udruženja, bivši pripadnici ARBiH, porodice poginulih boraca, položile su cvijeće na Šehidskom mezarju Kovači, kao i na mezar prvog predsjednika RBiH Alije Izetbegovića.

Prvi korpus Armije RBiH zvanično je osnovan 01. septembra 1992. godine i to na prijedlog tadašnjeg načelnika Štaba vrhovne komande Oružanih snaga RBiH Sefera Halilovića, a po odluci Vrhovne komande (Predsjedništvo RBiH) i njenog predsjednika Alije Izetbegovića. Pripadnici ove vojne formacije dali su nemjerljiv doprinos u odbrani nezavisnosti i cjelovitosti naše domovine. Prvi korpus Armije RBiH bio je okosnica formiranja, stvaranja i razvijanja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Prvi korpus je odbranio i istovremeno oslobodio velike dijelove teritorije u Sarajevu i izvan grada, te na taj način izvršio strategijski zadatak u odbrani Bosne i Hercegovine. Pripadnici ovog korpusa su djelovali na ratištima širom BiH, a njih 6.585 je dalo život za slobodnu i nezavisnu Državu Bosnu i Hercegovinu. Primarni cilj jučerašnjeg obilježavanja, kojeg je organizovalo Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo, je sjećanje na pale heroje, te da se njihova žrtva nikad ne zaboravi.

Obilježavanju je prisustvovao i predsjednik Unije veterana Općine Stari Grad i Saveza boračkih organizacija Stari Grad Armis Mašić koji je izjavio da je zahvaljujući općinskom načelniku mr. Ibrahimu Hadžibajriću finansirana izrada 15 replika uniformi koje su jučer nosili bivši pripadnici Prvog korpusa ARBiH i trebali učestvovati u planiranom mimohodu. Mašić se zahvalio načelniku Hadžibajriću kazavši da je zahvaljujući njegovoj podršci omogućeno da bivši borci dostojanstveno nose nove uniforme i podsjećaju na sve zasluge pripadnika ovog Korpusa.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo i općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, obilježavanju su prisustvovali Edina Osmanagić, pomoćnica načelnika za finansije, Dalila Mahmuljin, stručna savjetnica u općinskoj Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, te Seid Škaljić i Anes Kurtanović, vijećnici u Općinskom vijeću Stari Grad.

Otkazan mimohod od Kovača do Ali-pašine džamije

Nakon polaganja cvijeća na Šehidskom mezarju Kovači, te kraćeg vjerskog programa, organizatori su planirali postrojavanje veterana Prvog korpusa ARBiH sa replikama ratnih uniformi i ratnih zastava jedinica i komandi ovog korpusa, te mimohod do mezara Mustafe Hajrulahovića Talijana u haremu Ali-pašine džamije. Međutim, zbog obilnih kišnih padavina mimohod je otkazan.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630