U ulici Halači obilježena 30.godišnjica zločina nad nevinim civilima


23. 8. 2022

Na Baščaršiji, u ulici Halači, danas je obilježena tužna godišnjica od masakra koji se desio 23.augusta 1992. godine i u kojem je stradalo osam naših sugrađana. Tog dana ubijene su tri sestre Spahić, Almasa, Mahira i Meliha, te Melihina sedmogodišnja kćerka Esma, dok je troje građana ranjeno.

Na mjestu zločina počinjenog od strane pripadnika Vojske Republike Srpske, i danas su se okupili porodice i prijatelji poginulih, kao i delegacije Općine Stari Grad, Vlade Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, članovi Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva i Udruženja unije civilnih žrtava rada. U ime općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, obilježavanju ovog strašnog zločina prisustvovali su Alija Švraka, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove i Adis Hadžović, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove.

Teško ranjena u masakru Dženita Fakić poručila: Porodice zaslužuju dostojanstvo

Poruku svim prisutnima danas je uputila Dženita Fakić, koja je u ovom zločinu nad nevinim civilima teško ranjena i ostala bez obje noge.

„Došli smo da se sjetimo poginulih i prenesemo želju svih nas da oni koji su počinili ove zločine, odgovaraju za svoja nedjela. Porodice preživjelih i poginulih u svim strašnim zločinima koji su se desili u Sarajevu zaslužuju dostojanstvo. Ne želimo da nas se sjete samo na godišnjice uz uobičajene rečenice koje slušamo. Ovakva obilježavanja su bitna kako bi se sjetili i spriječili da nam se isto opet ponovi. Naša djeca se moraju sjećati i znati šta se desilo“, poručila je Fakić.

Na današnji dan 1993. godine u ulici Halači ubijeni su: Dženan Aljević, Mahir Ferhatović, Tarik Harba, Esma Muratović, Meliha Muratović-Spahić, Almasa Spahić, Mahira Spahić i Ismet Suljić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630