Počeo projekat sanacije ulice Bostarići vrijedan 150.000 KM


20. 6. 2022

Na Širokači je danas počeo veliki projekat sanacije ulice Bostarići. Riječ je o zajedničkom projektu Općine Stari Grad Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, a od ogromnog je značaja za ovo naselje jer se radi o glavnoj putnoj komunikaciji za naselja Bostarići i Ablakovina.

Podsjećamo općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić, direktor Direkcije za puteve Kantona Sarajevo Selmir Kovač i direktor firme ‘OXA’ d.o.o. Hajrudin Pepeljak početkom ove godine potpisali su Ugovor o sanaciji ove ulice vrijedan skoro 150.000 KM. Načelnik Hadžibajrić je prilikom potpisivanja Ugovora istakao značaj ovog projekta za građane. "Ulica Bostarići se nalazi u padinskom naselju i to je put koji se posljednjib 30, a možda i više godina nije sanirao. To je uzrokovalo pojavu velikog broja udarnih rupa i oštećenja. Zbog konfiguracije terena, projekat će sigurno biti vrlo zahtjevan, a građanima ćemo ovom sanacijom osigurati mnogo bolje uslove i putnu infrastrukturu,” kazao je tada načelnik Hadžibajrić.

Kako smo saznali od izvođača radova riječ je o veoma kompleksnom terenu i zbog toga je planirano etapno izvođenje radova. S obzirom da je ova sedmica najavljena bez padavina, počeli su radove na najzahtjevnijem dijelu. Plan im je da ove sedmice urade 100 metara s gornje strane ulice Bostarići. Mole građane za strpljenje, obustave saobraćaja će biti samo povremene, kao što je trenutno jer uklanjaju oštećeni asfalt, a već poslijepodne prolaz automobilima će biti omogućen.

Šta kažu građani...

Razgovarali smo i sa stanovnicima ulice Bostarići. Kadrija Bulbul više od 40 godina živi na mjesnom području Širokača, a ispričala je kako su građani veoma zahvalni na radovima koji se trenutno izvode. "Ja bih prije svega da se zahvalim načelniku Hadžibajriću na svemu što je do sada uradio za sve nas u ovom naselju. Prije dvije godine asfaltirana su nam četiri kraka ove ulice, tu je prije bio makadm. To su zaista velike stvari za nas građane“, kazala je Kadrija.

Sličnog mišljenja je i Hasan Delalić koji također živi u ulici Bostarići, te kaže da će ovaj projekt građanima donijeti normalizaciju života.

„Živim ovdje od 1961. godine i sjećam se da je prije ovdje bio samo uski put. Davno nekada je asfaltirano, prošlo je više od 30 godina sigurno. Ovo je veoma prometna ulica, svi se grijemo na drva, puno kamiona ovuda prolazi i cesta je skroz uništena. Sanacija ove ulice puno nam svima znači“, izjavio je Delalić.

O projektu:

Projekat obuhvata sanaciju ulice Bostarići u dužini oko 500 metara na kojoj se nalaze dvije horizontalne krivine, a cesta je prosječne širine od 3,5 do 4 metra.

Općina Stari Grad Sarajevo je finansirala izradu glavnog projekta sanacije ulice Bostarići, koja podrazumijeva skidanje postojećih asfaltnih slojeva, tamponiranje i odvodnju.

Projektom je predviđeno da se površinska voda sa saobraćajnice vodi uz ivičnjak do rigola i slivne rešetke koja prikuplja vodu i odvodi je u postojeći šaht u zacijevljenom potoku. Predviđena je i izgradnja jedne slivne rešetke na početku trase. Nakon tih radova bit će asfaltirana cijela dionica i time biti olakšana putna komunikacija, kako za pješake tako i za automobile.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630