Svečano otvorena Upravna zgrada Rijaseta IZ BiH na Kovačima


28. 5. 2022

U centralnom starogradskom naselju Kovači svečano je otvorena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja upravne zgrade Rijaseta IZ u BiH počela je još u septembru 2008. godine polaganjem kamen-temeljca sa predviđenim rokom završetka projekta do kraja 2011. godine. Akciji se u početku najviše priključila Vlada Libije koja je donirala značajna sredstva od kojih je sagrađena konstrukcija objekta. U toku 2009. i 2010. godine radovi su tekli zadovoljavajućom dinamikom. Zbog dobro poznatih okolnosti koje su se desile u Libiji 2011. godine, radovi na ovom značajnom objektu su potpuno obustavljeni. Sedam godina je Islamska zajednica tražila nova sredstva kako bi se završio objekat. Na inicijativu reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseina ef. Kavazovića, 2017. godine Vakufska direkcija IZ u BiH ostvarila je partnerski odnos sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske čime su obezbijeđena prijeko potrebna sredstva za nastavak gradnje, koja je nastavljena 2018. godine.

Novoizgrađena Upravna zgrada Rijaseta je zdanje sa desetinama kancelarija, amfiteatrom, salama sa sastanke, ali i terasama sa kojih se pruža pogled na srce Starog Grada – Baščaršiju, ali i ostatak Sarajeva. Objekat ima oko 5.000 kvadratnih metara korisnog prostora. Predviđeno je da se u njega presele sve uprave Rijaseta Islamske zajednice, zajedno sa svojim službama, na čelu sa kancelarijom reisu-l-uleme i njegovog zamjenika. Kako su naveli organizatori današnjeg događaja, geografski položaj objekta ima neprocjenjivu vrijednost i simboliku jer se nova Upravna zgrada Rijaseta IZ BiH nalazi se između Baščaršije, srca Starog Grada, Sarajeva i BiH, i Šehidskog mezarja Kovači gdje je ukopan prvi predsjednik rahmetli Alija Izetbegović. Objekat je sagrađen na vakufskom zemljištu vakufa Gazi Husrev-bega i to također govori o njegovom značaju.

Izgradnja ovog objekta koštala je oko 15 miliona KM, Republika Turska, preko Ministarstva kulture i turizma izdvojila je 12,8 miliona KM. Projekat je uradio akademik Zlatko Ugljen sa saradnikom Huseinom Dropićem. Događaju je prisustvovao veliki broj zvanica iz vjerskog i političkog života našeg grada i zemlje, kao i gosti iz Republike Turske. Općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić uputio je čestitke povodom otvaranja Upravne zgrade Rijaseta IZ BiH na Kovačima kojem nije mogao prisustvovati zbog služenog puta.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630