Načelnik Hadžibajrić prisustvovao premijeri dokumentarnog filma “U sjeni minareta”


25. 1. 2022

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić prisustvovao je projekciji dokumentarnog filma "U sjeni minareta", autora Hasana Hasanovića održanoj u Javnoj ustanovi „Fond Memorijala Kantona Sarajevo. Ovaj dokumentarni film rađen je na osnovu istraživačkog rada doktora Hikmeta Karačića, istraživača genocida i govori o ubijanju vjerskih autoriteta na području Srebrenice u periodu od 1992. godine do 1995. godine kao i organizaciji života u ratnim uslovima.

„Radnja filma govori o početku rata, kako je došlo do rata u Zvorniku kroz priču imama Hrnjića. Obuhvaćen je period u Bratuncu kada je ubijen imam Mustafa ef. Mujkanović, koji je mučen u Bratuncu u logoru. Film smo simbolično nazvali 'U sjeni minareta', u smislu da su srušene sve džamije i da one pričaju svoju priču”, ispričao je autor, Hasan Hasanović.

Imam Mevludin ef. Hrnjić, jedan od aktera filma, i jedini preživjeli od četvorice imama koji su služili u glavnoj džamiji u Srebrenici smatra da će ovaj film uticati na to da se dešavanja i genocid koji se dogodio u Srebrenici sačuvaju od zaborava.

“Vjerski život u Srebrenici, u momentu kada je ona postala 'zaštićena zona', nije utihnuo, nije zamro, nego je nastavio u svom kontinuitetu, a i oživio je u mnogim segmentima. Ja sam jedan od sudionika svih tih dešavanja. Jedan sam od imama u tom vremenskom periodu, radio sam u glavnog džamiji u Srebrenici. Jedan sam od onih imama koji su preživjeli genocid”, rekao je ef. Hrnjć.

Prisutnima se obratio i direktor JU "Fond Memorijala Kantona Sarajevo" Ahmed Kulanić te podsjetio je da je genocid u BiH, kao i rušenje džamija i vjerskih objekata imalo za cilj da se izgube svi simboli i uruše autoriteti svima koji su BiH smatrali svojom domovinom.

“Zločini u Prijedoru, Bosanskoj krajini, Hercegovini, sjeveroistočnoj Bosni, Višegradu, Foči, Sarajevu, Srebrenici, su isti, imaju iste kreatore, istu politiku i ideologiju. Sistemsko i plansko ubijanje imama, rušenje vjerskih objekata, progoni i zločini nad civilima, držanje glavnog grada u opsadi, imali su za cilj da uruše sve autoritete, simbole i osjećaj patriotizma, istakao je Kulanić.

Tokom genocida u Srebrenici ubijeno je 26 imama Srebrenice i drugih mjesta, od njih 51 koji su boravili na ovome području, a tokom rata u BiH ukupno je ubijeno više od 60 imama.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630