Dugogodišnja podrška radu Fonda Memorijala KS, više od pola miliona maraka za 12 godina


17. 9. 2021

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za nesmetan rad i funkcionisanje Javne ustanove Fond Memorijala Kantona Sarajevo. Od 2009.godine do danas ta podrška iznosi više od pola miliona maraka, a i u ovogodišnjem budžetu planirana su sredstva u iznosu od 25.000 KM od čega je veći dio već uplaćen.

Ova izuzetno značajna institucija ima svoje sjedište u Starom Gradu, u ulici Širokac na Kovačima. Osnovana je 1997. godine od strane Skupštine Kantona Sarajevo kao Fond Kantona Sarajevo za izgradnju, a kasnije i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida.

Prvobitna misija Fonda bila je upravo to, da se sistemski riješi izgradnja i postavljanje, te na koncu i očuvanje i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, ali i nadgrobnih spomenika za veterane, pripadnike Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, kao i ostala spomen-obilježja.

Povodom dugogodišnje saradnje posjetili smo ovu ustanovu i razgovarali sa direktorom dr.sci. Ahmedom Kulanićem. „Istinski dugujemo veliku zahvalnost našoj matičnoj Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću za pomoć i odličnu saradnju koju imamo. Načelnik Hadžibajrić je, prije dolaska na funkciju načelnika, također obavljao funkciju direktora Fonda i itekako dobro poznaje kako funkcioniše i koje su potrebe Fonda Memorijala Kantona Sarajevo. Iz tog razloga postoji veliko razumijevanje kako njega kao načelnika, tako i Općinskog vijeća i svih općinskih službi“, izjavio je Kulanić, koji je prije dva mjeseca preuzeo mjesto rukovodioca ove institucije. 

Planovi za budućnost

Očigledno da je Fond Memorijala Kantona Sarajevo završio, odnosno priveo kraju svoju primarnu djelatnost, međutim direktor Kunalić najavljuje mnogo planova za budućnost. „Mi sada moramo da idemo u pravcu izgradnje kulture nauke i pamćenja, u naučnom razvoju i naučnom publikovanju. Želimo da Fond memorijala KS bude nosilac ili ustanova u BiH kojoj je primarna zadaća izgradnja kulture sjećanja i pamćenja. “, kazao je Kulanić.

Sredstva koja je prethodnih godina izdvajala Općina Stari Grad, između ostalog, usmjeravana su u sanaciju i održavanje mezarja. Izvršena je sanacija ograde na mezarju u ulici Vrbanjuša, te postavljena nova ograda na mezarju u ulici Nalina. Također, uz Šehidsko mezarje Kovači urađena je kompletna sanacija kaldrmisanog trotoara.

JU Fond Memorijala KS ima odgovornost upravljanja nad veoma značajnim memorijalnim lokacijama za našu zemlju, a to su Memorijalni centar Kovači, Muzej Tunel spasa i Ratna džamija Igman.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630