Uskoro u Starom Gradu otvaranje Centra za istraživanje historije Jevreja BiH


10. 9. 2021

Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, dala je veliku podršku Jevrejskoj zajednici BiH u njihovom značajnom projektu, a to je otvaranje prvog Centra za istraživanje historije Jevreja Bosne i Hercegovine.

Sa ciljem pomoći vjerskim zajednicama, prema kojima je Općina Stari Grad oduvijek imala sluha, te na prijedlog općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, Centar za istraživanje historije Jevreja BiH će djelovati u općinskim prostorijama u ulici Ferhadija 16, koje su im dodijeljene po znatno povoljnijim uslovima od tržišnih. Odluku o dodjeli prostorija podržalo je i Općinsko vijeće Stari Grad na 7. Redovnoj sjednici održanoj 29. jula ove godine.

Centar planira otvoriti svoja vrata posjetiteljima i institucijama pred kraj ove, odnosno početkom iduće godine. U međuvremenu će se izvršiti neophodni građevinski radovi, nabavka opreme, te prikupljanje vrijednih arhivskih podataka i materijala.

Ovim povodom razgovarali smo sa dr. Elijem Tauberom, savjetnikom sa kulturu u Jevrejskoj zajednici BiH, te budućim rukovodiocem Centra za istraživanje historije Jevreja BiH.

„Jevrejska zajednica u BiH postoji već 500 godina, a ovaj centar će svojim radom obuhvatati sve što je napisano o Jevrejima u Bosni i Hercegovini. Već smo potpisali sporazume sa raznim muzejima, arhivima i bibliotekama, koji će svojim vrijednim dokumentima podržati rad našeg dokumentacionog centra. Svu prikupljenu građu ćemo sistematizovati i odložiti po najsavremenijim arhivskim metodama. Napravit ćemo nekoliko odjela poput foto dokumentacije, filmskog materijala, originalnih dokumenata, jevrejske štampe, Holokausta i ostalih. Ovim će se stvoriti jedna respektabilna institucija koja će svojim djelovanjem pomoći istraživačima iz zemlje i inostranstva da dođu do podataka. Centar za istraživanje Jevreja BiH će postati centralna baza podataka o Jevrejima Bosne i Hercegovine“, pojasnio je detaljno Tauber.

Dr. Tauber je potvrdio da bi bez podrške načelnika Hadžibajrića ovo bilo teško izvesti. „Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je odmah prepoznao našu namjeru, razumio potrebe i bez ikakvog čekanja dao u proceduru dodjelu ovih značajnih prostorija. Na tome smo mu mnogo zahvalni. Jevreji su oduvijek vrlo vezani za općinu Stari Grad, mnogi ovdje stanuju, a na području ove općine se nalazi Sarajevska sinagoga i Muzej Jevreja BiH,“ dodao je dr Tauber.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630