Punkt Hitne pomoći u Starom Gradu dosad imao više od 100 intervencija


08. 9. 2021

Prvi punkt Hitne medicinske pomoći Stari Grad, koji je otvoren prije 15-ak dana s ciljem brže intervencije i pomoći građanima, do sada je imao više od 100 intervencija. Ekipe su imale 95 kućnih posjeta i 13 intervencija u samom punktu. U bolnicu su proslijeđena 62 pacijenta.

Kako nam je potvrdila v.d. direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Amra Bašić Živadinović otvaranje ovog punkta pokazalo se kao pun pogodak. „Trenutno, po obimu posla i intervencijama, ovaj novootvoreni punkt je aktivniji od drugih u centru grada,“ izjavila je dr Bašić-Živadinović.

Punkt Hitne medicinske pomoći Stari Grad je građanima na raspolaganju 24 sata. Prostorije za otvaranje punkta obezbijedila je Općina Stari Grad, a opremanje je izvršio Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo. Iako je ovo prije svega medicinsko- terenski punkt i ekipe većinom odlaze na intervencije na terenu, građani također dolaze i u punkt gdje im se pruža potrebna medicinska pomoć. Ekipu mobilnog tima čine jedan ljekar, medicinski tehničar i vozač kola hitne pomoći.

Općina Stari Grad izdvojila je skoro 20.000 konvertibilnih maraka za adaptaciju prostorija u kojima se nalazi Punkt hitne medicinske pomoći, a njegovo pokretanje dogovoreno je na sastanku općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i ministra zdravstva KS Harisa Vranića, u martu ove godine.

Kako je ranije istakao načelnik Hadžibajrić, odavno je postojala ideja da se ovakav punkt otvori u Starom Gradu, ali nije bilo političke volje i spremnosti za njenu realizaciju.“Ovo je vrlo značajno za naše građane. Imajući u vidu gužve u saobraćaju i udaljenost zdravstvenih ustanova, veoma je važno da otvaramo ovakve punktove jer kada se radi o spašavanju ljudskih života i sekunde mogu biti presudne. Drago mi je što smo otvorili ovaj punkt i što će našim građanima uvijek biti na raspolaganju i vozilo hitne pomoći sa najsavremenijom opremom i medicinski tim koji će im ukazati pomoć,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Punkt hitne medicinske pomoći nalazi se u neposrednoj blizini zgrade Općine Stari Grad  te ima osiguran ulaz iz ulice Tekija čikma, kao i iz ulice Obala Kulina bana 24.

Napominjemo da građani pozive za hitnu medicinsku pomoć upućuju na broj 124, nakon čega se pozivi prosljeđuju ovom ili drugim punktovima, u zavisnosti od mjesta intervencije.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630