Obilježena godišnjica drugog masakra na Markalama: Sjećanje na 43 ubijenih građana Sarajeva


28. 8. 2021

Na današnji dan prije 26 godina, minobacačka granata ispaljena sa agresorskih položaja iz pravca Trebevića, eksplodirala je kod sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu i ubila je 43, a teško ranila 84 građanina Sarajeva. 

Delegacija Općine Stari Grad, građani, rodbina i prijatelji, polaganjem cvijeća, minutom šutnje i učenjem Fatihe danas su odali počast sugrađanima koji su ubijeni 28. augusta, 1995. godine, u ulici Mula Mustafe Bašeskije do broja 64. 

Među 84 ranjene osobe tog dana bila je i Amerisa Ahmetović. 

"Imala sam 16 godina. Tu sam ostala bez noge. To je bila tuga, bilo je strašno. Svaki put osjetim istu bol. To je najteže što se ikome moglo desiti. Mi, koji smo tada izgubili nekog svog ili neki dio tijela znamo kako nam je danas živjeti", poručila je Ahmetović. 

Predsjednica Unije civilnih žrtava rata Senida Karović kazala je da se danas sjećamo nevino stradalih građana, te da oni koji su preživjeli trebaju svjedočiti o tome kako se zlo ne bi zaboravilo i ponovilo. 

"Prošlo je 26 godina od kada se krv ledila u žilama nad slikama masakriranih Sarajlija, koje su obišle cijeli svijet. Zločin koji je učinjen ne treba biti zaboravljen. Svi zločinci moraju biti kažnjeni kako bi pravda bila zadovoljena", kazala je Karović. 

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, počast žrtvama odali su predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sci Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, po ovlaštenju općinskog načelnika pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove Alija Švraka  i interni revizor Zoran Dedić. 

U masakru koji se dogodio na sjevernom ulazu u sarajevsku Gradsku tržnicu 28. augusta, 1995. godine, pred sam kraj rata u BiH, smrtno su stradali: Omer Ajanović, Hidajet Alić, Salko Alić, Zeno Bašević, Husein Baktašević, Sevda Brkan-Kruščica, Vera Brutus-Đukić, Halida Cepić, Paša Crnčalo, Mejra Cocalić, Razija Čolić, Esad Čoranbegić, Dario Dlouhi, Salko Duraković, Alija Dževlan, Najla Fazlić, Rijad Garbo, Ibrahim Hajvaz, Meho Herceglić, Jasmina Hodžić, Hajrudin Hozo, Jusuf Hašimbegović, Adnan Ibrahimagić, Ilija Karanović, Mesudija Kerović, Vehid Komar, Muhamed Kukić, Mirsad Kovačević, Hašim Kurtović, Ismet Klarić, Masija Lončar, Osman Mahmutović, Senad Muratović, Goran Poturković, Blaženka Smoljan, Hamid Smajlhodžić, Hajro Šatrović, Samir Topuzović, Hamza Tunović Ajdin Vukotić, Sabaheta Vukotić, Meho Zećo i Narima Žiga.  

Na pijacu Markale je 5. februara, 1994. godine također pala granata sa srpskih položaja oko tada opkoljenog Sarajeva i usmrtila 68, a ranila 144 osobe. 

Službeno je potvrđeno kako je tokom rata na području glavnoga grada BiH ubijena 14.541 osoba, od čega više od 1600 djece, dok je više od 60.000 ljudi ranjeno. 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630