Obilježena 29.godišnjica uništavanja Vijećnice i Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH


25. 8. 2021

Na današnji dan prije 29 godina uništen je jedan od najznačajnijih simbola Starog Grada, Sarajeva i Bosne i Hercegovine, sarajevska Vijećnica, odnosno Nacionalna i univerzitetska bibioteka BiH. Povodom obilježavanja godišnjice stradanja biblioteke, danas je u potpuno obnovljenom kulturno-historijskom objektu održan poseban program.

Oko 22:00 sata 25. avgusta 1992. godine u direktnom granatiranju sa položaja Vojske Republike Srpske i JNA jedinica izgorjela je zgrada Vijećnice, odnosno Nacionalna i univezitetska biblioteka Bosne i Hercegovine. U toj neviđenoj katastrofi moderne civilizacije izgorjelo je dva miliona knjiga i 300 manuskripta neprocjenjive vrijednosti. Uništeno je gotovo 90 posto knjižnog fonda, katalozi, oprema, znanje i hiljadugodišnja historija. Zahvaljujući snazi razumijevanja i solidarnosti prijatelja i partnera iz Evrope i svijeta, koji su donirali desetine miliona KM, Vijećnica je obnovljena i svečano otvorena 09. maja 2014. godine.

Na današnjoj ceremoniji, koju je organizovala Nacionalna i univezitetska biblioteka Bosne i Hercegovine, brojnim gostima su se obratili dva direktna učesnika i svjedoka tih najtežih vremena koja pamti sarajevska Vijećnica. Dušan Toholj, u to vrijeme zamjenik direktora Nacionalne i univezitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, kazao je da su te avgustovske noći golim rukama spašavali knjige. „Nismo imali vode, u podrumima smo u totalnom mraku vadili sve čega smo se mogli domoći. Sljedećih dana smo radili od ranog jutra, pa do kasne večeri kako bi od uništenja spasili što veći broj knjiga. Sretan sam što sam bio sposoban to uraditi, biblioteka je bila i ostala moj život“, kazao je Toholj.

Kemal Cacan tada, ali i sada aktivan vatrogasac bio je na licu mjesta te tragične večeri. „Učinili smo sve što je bilo u našoj moći da ugasimo požar. Ni u jednom ratnom sukobu u historiji vatrogasci nisu legitimna vojna meta, a mi smo tada bili. To nas je onemogućilo da uradimo bolji posao. Danas kada vidim obnovljenu i još ljepšu Vijećnicu, ponosan sam na sebe i svoj tim ljudi“, poručio je Kemal Cacan.

Dr. Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univezitetske biblioteke Bosne i Hercegovine zahvalio se svima na dolasku i podršci u organizaciji događaja, kao i Općini Stari Grad i općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću. Biblioteka je 1992. godine našla utočište u prostorijama Bosanskog kulturnog centra, od 1998. godine premještena je u prostorije Kampusa Univerziteta u Sarajevu gdje i danas djeluje. Gradsko vijeće Grada Sarajeva podržalo je incijativu da se dio Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH vrati u prostorije Vijećnice.

Obilježavanju su prisustvovali brojni gosti, predstavnici državnih i međunarodnih institucija. U ime općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, ceremoniji je prisustvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sci. Mirza Batalović.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630