U Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru otvorena izložba rukotvorina Kulturno-edukacionog centra Konya-Sarajevo


18. 8. 2021

U Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru, uz podršku pobratimske Općine Selcukly-Konya, otvorena je tradicionalna izložba rukotvorina Kulturno-edukacionog centra Konya-Sarajevo.

Djelovanje ovog centra omogućila je Općina Selcukly-Konya, uz podršku Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića. Inače se izložba tradicionalno održava svake godine u maju, povodom Dana Općine Stari Grad, no u posljednje dvije godine njeno održavanje onemogućila je pandemija korona virusa. S poboljšanjem epidemiološke situacije stekli su se uslovi da se izložba održi, a njenom otvaranju prisustvovala je višečlana delegacija ove pobratimske općine, predvođena načelnikom Ahmetom Pekyatirmacijem. Delegaciju je jučer ugostio i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Radi se o izložbi rukotvorina izrađenih u različitim tehnikama veza, slikanja na svili, drvetu, foliji, kaligrafskim radovima, bižuteriji i drugom. Unikatni proizvodi koji su izloženi nastajali su u radionicama Kulturno-edukacionog centra Konya - Sarajevo u kojima se polaznice obučavaju različitim umjetničkim tehnikama izrade ukrasnih predmeta i modnih detalja.

Goste je pozdravila Nevresa Ahatović, predsjednica Kulturno-edukacionog centra Konya-Sarajevo koja se zahvalila načelnicima Ahmetu Pekyatirmaciju i mr Ibrahimu Hadžibajriću za podršku koju im pružaju u radu, te svima koji prepoznaju značaj djelovanja ovog Centra.

Nadina Šahinović, članica Centra i voditeljica kursa za djecu podsjetila je da Centar postoji već 14 godina, te da je na izložbi predstavljeno oko 500 radova, na tri sprata Balkanskog mevlevijsko-istraživačkog centra.

“Na izložbi su na tri sprata predstavljeni ručni radovi naših članica izrađeni različitim umjetničkim tehnikama kao što su slikanje na vodi, svili, drvetu i porcelanu, te ukrasni vezovi, nakit, reljefna izrada na foliji i filografi,“kazala je Nadina i dodala da u Centru od prošle godine rade i kurseve za djecu.

“Veoma smo sretni što od prošle godine imamo i radionice za djecu. I oni uporedo sa nama rade na skoro svim tehnikama. Najstarije dijete ima 13 godina, a mogu nam se pridružiti sva djeca starija od šest godina”, pojasnila je Nadina.

Izložba je otvorena do 21. augusta u Balkanskom mevlevijsko-istraživačkom centru na Kovačima (ulica Jekovac, ispod Žute tabije) u terminu od 10,30 do 18,30 sati.

Općine Stari Grad Sarajevo i Selcukly-Konya vezane su pobratimskim vezama od potpisivanja Sporazuma o prijateljstvu i saradnji 2011. godine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630