Održan Zbor građana Mošćanice, predstavljeni realizovani i najavljeni novi projekti


20. 1. 2021

Realizacija značajnih projekata i pokretanje izmjene odluke koja će omogućiti legalizaciju objekata u donjem vodotoku Mošćanice obilježili su prošlu godinu u najvećoj starogradskoj mjesnoj zajednici Mošćanici - istaknuto je ovo sinoć na Zboru građana sa općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem.

Uz načelnika, Zboru su prisustvovali i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo dr.sc. Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za urbanizam Amela Kulaglić-Herco, pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović i stručni savjetnik za lokalni i integrisani razvoj Sanin Hadžibajrić, a pridružio se i općinski vijećnik Seid Škaljić.

Načelnik Hadžibajrić je istakao da je cilj ovih okupljanja rezimiranje rezultata iz prošle godine, kao i komunikacija sa građanima i upoznavanje sa njihovim problemima s ciljem rješavanja. Tokom sastanka to je i potvrđeno jer je općinski načelnik nakon što su građani iznijeli određene zahtjeve, odmah odgovorio koji od njih mogu biti ispunjeni u 2021. godini.

„Nastojat ćemo da uradimo neke od zahtjeva koje ste iznijeli. Spomenuli ste oštećenja saobraćajnice prema Borijama i zahtjev da napravimo 'betonske stope' i nastojat ćemo to uraditi. Što se tiče vašeg zahtjeva za vodovod i kanalizaciju na Obhodži dao sam nalog službi da se napravi projekat i da Općina snosi sve troškove. Jedini je problem što se tu radi o privatnim parcelama čiji će vlasnici morati dati saglasnosti,“ pojasnio je načelnik. Dodao je da su zahtjevi uvijek veći od realnih mogućnosti i da njihova realizacija zavisi i od Općinskog vijeća gdje se donose odluke, te je otvoreno pozvao građane da prisustvuju sjednicama i prate rad Vijeća.

Prisutnima se obratio i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc.Mirza Batalović koji je naglasio da je svakodnevno na raspolaganju svim građanima.

„Mi smo vama uvijek na raspolaganju. Ja funkciju predsjedavajućeg obavljam volonterski. Inače, radim na Elektrotehničkom fakultetu i nakon održanih predavanja dolazim u Općinu. Tu sam svaki dan i zajedno sa kolegama stojimo svima vama na raspolaganju da vam pomognemo u skladu sa mogućnostima“, kazao je predsjedavajući Batalović.

 

Radovi iz prošle godine i najava novih...

Pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović izdvojio je dva najveća projekta na Mošćanici iz prošle godine.

„Završena je dionica regionalnog puta Dariva-Hreša R447, te sanirana ulica Brusulje koja još nije u potpunosti završena zbog nepovoljnih vremenskih prilika, ali s poboljšanjem uslova u ovoj godini ti radovi će se nastaviti“, kazao je Hadžović. Pojasnio je da će se ulaganja u ovu mjesnu zajednicu nastaviti i kroz 2021. godinu, ali to će umnogome zavisiti od prihoda u budžetu.

„Planirano je spajanje putnog pravca Streljačka – Sedrenik što će ubrzati komunikaciju između ove dvije mjesne zajednice. „Na vaš zahtjev planirana je i sanacija dva makadamska kraka u ulici Hadžijska ravan, rekonstrukcija vodovodne mreže na početku ulice Hladivode, te izrada glavnog izvedbenog projekta separatne kanalizacione mreže na potezu Baruthana – Hladivode 71-70“, najavio je Hadžović.

 

Šta kažu građani...

Među građanima koji su sinoć prisustvovali bila je Elvira Fejzić koja živi u ulici Baruthana 81. Kazala je da je došla u ime svih svojih komšija da zamoli za sanaciju njihove ulice.

„Došla sam na sastanak u ime svojih komšija da zamolimo za sanaciju naše ulice. U našoj ulici je bila prva borbena linija i možete samo zamisliti u kakvom je stanju saobraćajnica“, kazala je Elvira, te pohvalila projekte koji su realizovani u ostalim ulicama na ovom mjesnom području.

Iz ulice Obhodža zboru je prisustvovao Ado Gagula koji je zamolio za sanaciju dijela njihove ulice od broja 21 do broja 29. „Taj dio ulice je potpuno dotrajao. Tu živi veliki broj starih osoba i za sve nas bi puno značilo saniranje tog dijela“, istakao je Gagula.

 

Legalizacija objekata...

Na pitanja vezana za legalizaciju i harmonizaciju objekata građanima je odgovarala pomoćnica načelnika za urbanizam Amela Kulaglić – Herco. Inače, na Mošćanici je u oktobru prošle godine održan zbor građana na kojem su građani iz prve ruke dobili informacije o svim koracima poduzetim s ciljem izmjene odluke koja je više od 20 godina onemogućavala legalizaciju objekata u donjem vodotoku Mošćanice.

Cijeneći potrebe građana, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić putem nadležnih službi i u dogovoru sa Zavodom za planiranje i razvoj KS, poduzeo je aktivnosti na rješavanju ovih problema, a prvi korak bila je izrada Elaborata zaštite otvorenog vodotoka Mošćanice.

Uslijedilo je pokretanje procedura da se dio te sporne odluke stavi van snage čime će se otvoriti mogućnost za legalizaciju. Sinoć je prisutnim građanima pojašnjeno da su te aktivnosti u poodmakloj fazi i kako je kazao pomoćnik Hadžović : „Sada je do odgovornih u skupštini Katona Sarajevo da nam daju upute za dalje postupanje.“

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630