Prije 28 godina u ulici Isevića sokak, u redu za vodu, ubijeno je osam naših sugrađana


15. 1. 2021

U ulici Isevića sokak kod broja 23 danas je obilježena tužna godišnjica stradanja osam naših sugrađana. Na ovom mjestu je ratne 1993. godine od ispaljene granate sa agresorskih položaja ubijeno osam, dok je 19 naših sugrađana teže i lakše ranjeno.

I današnji skup bio je prilika da se istakne kako bi zaborav ovako strašnih zločina značio grijeh, ali i da se suživot u BiH mora nastaviti radi bolje i prosperitetnije budućnosti mladih generacija.

Senida Karović, predsjednica Unije civilnih žrtava rata Kantona Sarajevo kazala je da su se žrtve masakra koji se desio tog januarskog dana prije 28 godina borile za svoju egzistenciju i čisto preživljavanje: „Ubijene i ranjene Sarajlije tog dana čekale su u redu za vodu. Sa današnje distance primjećujemo da veliki broj naših građana želi zaboraviti taj teški period, što nije dobro. Ipak preživjele žrtve i članovi porodica su tu da o tome razgovaraju, a sve u cilju da se ne zaboravi i nikome više ne ponovi. To je naša misija, zadaća i obaveza“, poručila je Karović.

U ime Općine Stari Grad Sarajevo i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe počast ubijenim sugrađanima odali su: Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu, sport i po ovlaštenju pomoćnica za civilnu zaštitu, te zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad mr.sc. Damir Saračević.

Obilježavanju godišnjice prisustvovale su i porodice ubijenih, te predstavnici, Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo, Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992.-1995, političkih stranaka i drugi.

U Isevića sokaku, u blizini Sarajevske pivare, prije 28 godina poginuli su: Ahmet Ahmetspahić, Jasmina Kajanija, Asim Lačević, Azra Lačević, Senad Lagumdžija, Bajro Pinjo, Aferdita Sadikaj i Jasna Šarić.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630