Aleja ambasadora: Na proljeće novi sadržaji uz 'Park mira'


09. 11. 2020

Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, poduzima aktivnosti na unapređenju turističko-rekreativne ponude na prostoru Darive kako bi ovo popularno starogradsko izletište bilo obogaćeno dodatnim zabavnim i infrastrukturnim sadržajima.

Nakon izgradnje “Parka mira”, jednog od najmodernijih dječijih grališta u Kantonu Sarajevo, pokrenute su aktivnosti na izgradnji objekta u njegovoj neposrednoj blizini. Kako su potvrdili iz općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, zaduženoj za ove projekte, idejno rješenje je već spremno, kao i projektno-tehnička dokumentacija, a projekat je trenutno u fazi izdavanja neophodnih saglasnosti i dozvola kako bi izgradnja počela u proljeće 2021. godine.

Novi objekat bit će u blizini igrališta, potpuno uklopljen u ambijentalnu cjelinu i gradit će se na površini od oko 100 metara kvadratnih. Objekat će se sastojati od ženskog i muškog toaleta, toaleta za invalidna lica, prostorije za presvlačenje beba, manje trgovine, te ostave i pomoćne prostorije. Trgovina će biti manjih gabarita predviđena za prodaju sokova, vode, sladoleda itd.

“Sve više građana posjećuje Aleju ambasadora upravo zbog novog ‘Parka mira’ koji smo sagradili uz podršku Ambasade Švedske. Nastavljamo ulaganja u ovo omiljeno šetalište naših građana i na proljeće ćemo ga obogatiti novim sadržajima, a nastavit ćemo i uvođenje LED rasvjete na potezu od Darive do Kozije ćuprije,“ izjavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić. On je pojasnio da je ranije uvedena LED rasvjeta od Bentbaše do Darive, kao i da je kompletan prostor pokriven videonadzorom kako bi se povećala sigurnost građana. Za drugi dio šetališta, od Darive do Kozije ćuprije, u toku je priprema tenderske dokumentacije za izbor izvođača radova na uvođenju LED rasvjete.

Početkom ove godine, na površini od 1.200 m2 sagrađeno je moderno dječije igralište nazvano „Park mira“ koje se sastoji iz tri dijela: dio za sportske aktivnosti, za dječiju igru i za odmor i rekreaciju, a opremljeno je i spravama za djecu sa posebnim potrebama. Park mira je zajednički projekat Općine Stari Grad Sarajevo, Ambasade Švedske u BiH i UNDP-a u BiH, a projekat je koštao 185.000 KM.

Inače, ovaj prostor izrazito je atraktivan, nudi mnogo mogućnosti za unapređenje i vrlo je značajna prirodna cjelina na području općine Stari Grad zbog prirodne ljepote, te visoke estetske i botaničke vrijednosti. Intenzivno se radilo i na ozelenjivanju prostora, te je kroz projekat Aleja ambasadora do sada zasađeno 207 lipa od strane ambasadora akreditovanih u BiH.

Značajno je istaći da je u neposrednoj blizini Darive planirana izgradnja fudbalskog igrališta sa pratećim sadržajima za koje je već završeno idejno rješenje i predviđa: fudbalski teren, teren za zagrijavanje, zatvoreni teren za treninge, tribine, prateće sadržaje, parking, restoran-baštu i drugo. Fudbalski stadion na Darivi također će doprinijeti oživljavanju ovog dijela grada, ali i osiguravanju kvalitetne infrastrukture i uslova za bavljenje sportom.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630