Sa građanima Mošćanice: Stanje na Mošćanici je sto puta bolje nego prije


28. 9. 2020

Nastavljeni su općinski „Prijemi stranaka na otvorenom“, a danas su službe odgovarale na pitanja građana Mošćanice. Većina razgovora koji su se vodili sa građanima bila je o infrastrukturi, a građani su saglasni da je stanje u ovoj mjesnoj zajednici sada mnogo bolje nego ranije. Neki od njih pamte stanje ulica čak prije pedeset ili šezdeset godina.

Ekrem Preljević stanovnik je mjesne zajednice Mošćanica od 1980. godine, a živi u ulici Sarajevskih gazija. Jedan je od onih građana koji je iskoristio „Prijem stranaka na otvorenom“ kako bi kazao da je itekako vidljivo ulaganje u njegovu mjesnu zajednicu, posebno po pitanju infrastrukture, ali i da iznese nove prijedloge.

„Jako sam zadovoljan radom općine i načelnika, jer je mnogo uradio u našoj mjesnoj zajednici, kao nikad prije. Dolaskom načelnika Hadžibajrića stanje se promijenilo 100% po pitanju infrastrukture, i sad je sto puta bolje. Redovno pratim web i Facebook stranicu Općine Stari Grad na kojoj se informišem o svim aktivnostima i moram priznati da radite odličan posao,“ ispričao je Ekrem i dodao: „Imam problem sa kontejnerom ispod svoje kuće. Došao sam pitati da se izmjesti, jer prijeti za sigurnost saobraćaja,“kazao je.

Sličnog mišljenja je i Mehidin Bajramović koji živi na Brusuljama. „Što se tiče Općine sve je u redu, redovno nam saniraju ulice. Sve što nam je trebalo pomogli su nam. Što se tiče investicija u Starom Gradu nemam riječi, svaka čast,“ ispričao je Mehidin koji se danas obratio za pomoć u sanaciji devastiranog stambenog prostora koji mu je ustupila Općina Stari Grad.

Na Hladivodama, duže od 60 godina, živi Salko Kundo sa svojom porodicom. Stanjem u svojoj mjesnoj zajednici je zadovoljan, a danas je došao zbog minibuskog saobraćaja.

„Prije na Mošćanici nije bilo ni asfalta, ni instalacija, a i u bivšoj Jugoslaviji ovo je bila jedna od najvećih mjesnih zajednica i najbrojnija. Samo da se nastavi kao i do sada ulagati sve će biti super,“ kazao je Kundo. „Mi imamo problem gradskog saobraćaja jer kombi vozi na svaka dva sata. Ja ću istrajati da kombi imamo bar svaki sat vremena ili pola sata,“ kazao je, te pohvalio ovakav način komunikacije:„Pozdravljam ovaj potez jer je ovo najbrojnija mjesna zajednica u Starom Gradu. Ima ovdje dosta problema koji se daju ovako riješiti. Ovo je jako dobro. Evo ja sam sad riješio nešto vezano za inspekciju što sam čekao dvije godine. Obećali su mi i mislim da sam riješio svoj dugogodišnji problem,“ ispričao je Kundo.

Na Baruthani živi Nura Jašarević koja je danas imala priliku da svoj problem iznese općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću. Naime, načelnik Hadžibajrić je i danas posjetio svoje saradnike u obavljanju njihovih zadataka, te tom prilikom razgovarao sa nekoliko građana koji su se zatekli za stolom Službe za investicije i komunalne poslove. Među njima je bila i Nura koja je došla zbog problema privatnog puta do njene kuće. „Lijepo je znati da se neko brine o građanima i mi podržavamo rad načelnika Hadžibajrića. Pokušala sam danas riješiti problem vezano za privatni put koji je uništen. Obećali su mi da će komisija izaći da vidi o čemu se radi i da nam se put popravi,“ ispričala je Nura.

„Prijem građana na otvorenom je odličan potez, jer se zaista puno brže riješi problem i situacija bez mnogo čekanja i procedura. Nadam se da ćete nastaviti sa ovom praksom da bi se građanima na licu mjesta dalo pojašnjenje. Danas sam pokušao riješiti određene imovinsko-pravne poslove u vezi jednog puta u ulici Brusulje i služba mi je dala vrlo korisne informacije i smjernice, „ ispričao je danas Damir Kerla nakon prijema u Službi za imovinsko-pravne, geodetske poslove, katastar i stambene poslove.

 

Projekti na Mošćanici: Dvije zgrade za interno raseljene, škola, igrališta

Mošćanica je najveća mjesna zajednica u Starom Gradu u čiji se razvoj kontinuirano ulagalo prethodnih godina. Sagrađene su dviej stambene zgrade za smještaj interno raseljenih osoba: na Brusuljama i Baruthani. U njih je useljeno dvadeset porodica. Na Obhodži je izgrađen most “Bosansko-turskog prijateljstva”, a na Vrhbosni je nakon više od 20 godina sagrađen porušeni dio OŠ”Vrhbosna” tzv Lamela II. Pored škole je sagrađeno i dječije igralište.

U septembru ove godine je završena rehabilitacija dionice regionalnog puta Dariva-Hreša R447 , u dužini od 450 metara, a investicija je koštala 320.000 KM. Prije toga, 2015. godine sanirana je dionica regionalnog puta Dariva-Hreša R447 u dužini od 250 metara, što je koštalo oko 330.000 KM.

Osim toga, sanirane su i asfaltirane ulice Hadžijska ravan, Aganovića sokak, Brusulje, Škaljin sokak kod br 68, Hladivode, Nova Baruthana i druge. Izgrađen je teren za mali fudbal u ulici Čorbadži dede Mustafaga na Obhodži, kao i sportski teren u ulici Ablagijin sokak i brojni drugi projekti.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630