Građani dijela ulice Bostarići nakon više od 30 godina imaju normalno vodosnabdijevanje


25. 9. 2020

Odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića uspješno je realizovan projekat rekonstrukcije dijela vodovodne mreže i ugradnje hidrofleks stanice u ulici Bostarići na Širokači - od skretanja za ulicu Ablakovina, do rezervoara za vodu u ulici Bostarići do broja 55.

Uoči početka radova razgovarali smo sa stanovnicima ovog dijela mjesne zajednice Širokača koji su nam potvrdili koliki je značaj ovog projekta za desetak domaćinstava ulice Bostarići.

Problem sa normalnim vodosnabdijevanjem nastao je s kraja 80-ih godina kada je došlo do širenja naselja i izgradnje većeg broja stambenih objekata. Šest kuća koje se nalaze uz sami rezervoar zbog opterećenja i nedovoljnog pritiska nisu imale normalno vodosnabdijevanje, a rješenje je konačno došlo nakon dogovora mještana i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića. „Vjerujte da evo 30 godina pokušavamo riješiti ovu situaciju sa raznim institucijama, njihovim rukovodiocima, ali jednostavno niko nije pokazao razumijevanje i želju da riješi jedan tako veliki problem za nas i naše porodice“, kazao nam je tada Galib Gežo stanovnik ulice Bostarići na broju 55. Galib nam je pojasnio da je zajedno sa bratom i još jednim komšijom predstavio ovaj problem načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, koji je odlučio odmah djelovati.

„Moje komšije i ja dugujemo veliku zahvalnost načelniku, jer zamislite da svakodnevno živite sa manjkom vode. Ovo je prvi put da je neko imao razumijevanja za naš problem. Teško mi je reći i priznati da sam se češće tuširao iz kazana nego iz normalnog tuša, pritisak vode je jednostavno bio preslab,” kazao je na početku radova gežo..

Na osnovu sporazuma između Općine Stari Grad i  KJKP„Vodovod i kanalizacija“ izvršena je rekonstrukcija vodovodne mreže i izgradnja posebne hidrofleks stanice u rezervoaru Boguševac. Položeno je 60 metara novih vodovodnih cijevi, a šest kuća je potom priključeno na novi cjevovod u koji nova hidrofleks stanica redovno pumpa vodu, čime je dugogodišnji problem u potpunosti riješen. Nakon radova iskopavanja izvršena je sanacija i asfaltiranje oštećenog dijela saobraćajnice.

Vrijednost projekta je bila 25.000 KM, od čega je Općina Stari Grad izdvojila 20.000 KM, a ostatak KJKP „Vodovod i kanalizacija“, inače izvođač ovih radova.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630