'Prijem stranaka na otvorenom' privukao veliki broj Bistričana


14. 9. 2020

'Prijem stranaka na otvorenom' koji Općina Stari Grad organizuje od prošlog mjeseca danas je upriličen za građane Bistrika.

Od početka ovog projekta sve više građana odlučuje se za direktnu komunikaciju sa službama i dolazi na prijeme na otvorenom. Tako je bilo i danas na Bistriku gdje su neki došli da riješe probleme, a neki samo da se zahvale za sve ono što je urađeno u njihovoj mjesnoj zajednici. S obzirom da već šest mjeseci građani zbog korone ne mogu neometano dolaziti u službe, pomoćnici načelnika i njihovi najbliži saradnici dolaze u njihove mjesne zajednice i odgovaraju na brojna pitanja.

 

Građani iznenađeni brzom reakcijom službi

Amra Fetić je već drugi put došla na prijem stranaka. „Neki dan sam bila u parku At mejdan kad ste radili Prijem stranaka i pitala da li mi možete pomoći u zamijeni dotrajale stolarije jer je u pitanju stara kuća. Još ne mogu vjerovati da mi je već dolazila Komisija na adresu“, ispričala je Amra. S obzirom da ima zdravstvenih problema istakla je da je neizmjerno zahvalna Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću jer posebnu pažnju posvećuju bolesnicima. Njen komšija Kiko Handžar je istog mišljenja i kaže da je građanima najvažnije da budu ispunjena obećanja koja im se daju. „S načelnikom Hadžibajrićem sam bio četiri godine u ratu, kako se kaže 'rame uz rame'. Njega ovdje svi poštuju, on ako nešto obeća to i ispuni,“ ispričao je Kiko. Oboje su saglasni da im je puno značila nedavna sanacija ulice Hrvatin. „Toliko je bila oštećena da se nije moglo prolaziti. Ali, pored ulice Hrvatin, ovdje je urađeno mnogo projekata, i to se vidi“, kazali su.

A, da ovi građani govore istinu potvrđuju i projekti na terenu. Neki od najvećih projekata urađenih na Bistriku u prethodnom periodu svakako su potpuna rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i izgradnja nove sportske sale za OŠ“Edhem Mulabdić“. Ne treba zaboraviti ni sanacije i asfaltiranja ulica: Hrvatin, Balibegovica, Franjevačka, Konak, Namika Burazerovića, Bistrik potok, dijelovi ulica Bistrik gornja čikma i Bistrik donja čikma, dio ulice Bistrik brijeg, dio ulice Jedileri i dio ulice Bistrik. Rekonstruisana je i separatna kanalizaciona mreža u ulicama Bistrik potok i Pastrma, te popravljena kaldrma u ulici Bistrik čikma – gornja, a urađena je i sportska površina u školskom dvorištu područnog objekta OŠ „Edhem Mulabdić“, u ulici Bistrik 31.

 

I dalje najviše upita za Službu za investicije i komunalne poslove

Jadranka Avdihodžić danas je došla na Prijem stranaka na otvorenom da zatraži pomoć oko apliciranja za sanaciju krova zgrade kolektivnog stanovanja i o problemu odlaganja otpada.

„Imamo ratnu štetu na zgradi. Došla sam da vidim da li je moguće da apliciramo da se uradi sanacija krova. To nam je zaista gorući problem“, kazala je Jadranka. O radu općine redovno se informiše putem sekretara mjesne zajednice, ali i općinskih biltena. „Općina je 'prodisala' posljendjih godina. Šteta što i kantonalna preduzeća ne prate rad Općine, tada bi nam bilo puno bolje svima“, dodala je.

Često se građani obraćaju Općini Stari Grad sa upitima koji nisu u nadležnosti ove lokalne zajednice. U najvećem broju slučajeva radi se o problematici za koju su nadležna kantonalna javna preduzeća. To se posebno odnosi na probleme sa vodovodom i kanalizacijom koje bi trebalo rješavati nadležno preduzeće kojem građani plaćaju račune. Ipak, svaka stranka koja ima problem se sasluša i pokuša se naći najbolje rješenje. Enisu Hendo primio je pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović, a ona ga je upoznala sa problemom ulice Bakarevića. „Vjerujte, imamo strašan problem sa kanalizacijom. Često dolazi do začepljenja šahtova i izljevanja fekalija. Nadam se da će se naćnačin i da se riješi naš problem“, ističe Enisa.

Ševćeta Behlulović živi duže od četrdeset godina u ulici u Bistrik čikma - donja i nada se da će se i njena ulica uskoro sanirati. „U ulici Bistrik donja čikma imaju tri dijela kaldrme. Srednja je sanirana, a ostale dvije nisu. Molim nadležne da dođu i u naš dio ulice i uvjere se u kakvom je stanju“, kazala je.

I današnjem Prijemu stranaka na otvorenom nakratko su se pridružili općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne službe mr Alma Destanović koji su se zanimali za probleme građana, ali i za odgovore i rad službi koje učestvuju u ovom projektu.

Sljedeći 'Prijem stranaka na otvorenom' održat će se u srijedu, 16.septembra, od 09-11,00 sati u MZ Mederese, na igralištu Bijela bašča.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630