Sa građanima Kovača: Od sanacije stambenih jedinica do problema bespravne gradnje


09. 9. 2020

Remzija Resulbegović živi na Kovačima sa kćerkom i unukom, nema nikakvih primanja i njen život je svakodnevna borba. Danas je prvi put odlučila zatražiti pomoć od svoje lokalne zajednice. Došla je na 'Prijem stranaka na otvorenom' u nadi da će je neko saslušati i pomoći da sanira krov svoje kuće koji je uništen još u periodu agresije na naš grad i državu.

“Živim u ulici Nadmlini. Krov kuće je uništen još u ratu, prokišnjava i baš nam je potrebna pomoć da riješimo naš problem. Nemam nikakvih primanja i mi to ne možemo sami finansirati. Prije nikad nisam tražila pomoć od Općine, ali vidjela sam da pomažu ljudima bez primanja da saniraju svoje kuće, pa sam odlučila i ja da pitam,“ ispričala je Remzija koju su danas primili pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović i pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović.

Za slučaj ove porodice zainteresovao se i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić kojem je Remzija i lično izložila svoje probleme. “Služba za investicije i komunalne poslove će po hitnom postupku izaći na teren i izvršiti procjenu stanja i uslovnosti objekta. Sanacija stambenih jedinica socijalno ugroženih osoba je i ove godine u fokusu našeg djelovanja i gledat ćemo da pomognemo ovoj porodici koliko budemo mogli,” kazao je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić. Pomoćnica načelnika Safija Šehović pojasnila je da je stranku upoznala sa njenim pravima iz oblasti socijalne zaštite. “ S obzirom da Remzija ima kćerku i unuku i da nemaju nikakvih primanja, pojasnili smo joj na koji način kćerka može ostvariti pravo na dodatak za djecu. S obzirom da se nikada ranije nisu obraćali za pomoć, nastojat ćemo da ovoj porodici bude osigurana jednokratna pomoć”, kazala je Šehović.

Osnovni cilj projekta ‘Prijemi stranka na otvorenom’ jeste omogućiti građanima direktnu komunikaciju sa općinskim službama, pomoći im i upoznati ih sa njihovim pravima, a sve to po skraćenim procedurama i u direktnom razgovoru. Primjera poput Remzije Resulbegović ima i u drugim dijelovima Starog Grada, ali ima i pitanja koja se odnose na komunalnu infrastrukturu ili inspekcijski nadzor. Upravo zbog toga, sve službe stoje na raspolaganju građanima i svakog drugog dana od 09-11,00 sati odgovaraju na njihove upite.

 

Dolazili i iz drugih mjesnih zajednica

„U mojoj ulici Kovači čikma postoji problem bespravne gradnje. Situaciju sam morao detaljno pojasniti službama za inspekcijske poslove i urbanizam. Iskreno se nadam da će ove dvije službe zajednički raditi na rješavanju mog problema, jer mislim da oni imaju ključ,“ ispričao je Farid Agić

A, bilo je i onih koji su došli iz drugih mjesnih zajednica.

„Ne živim na području mjesne zajednice Kovači, već na području mjesne zajednice Hrid-Jarčedoli, ali sam preko općinske Facebook stranice saznala da se sastanak ovdje održava i odlučila sam doći i prijaviti problem jednog ruševnog objekta, što može biti opasno za djecu koja se igraju tu u blizini. Općina Stari Grad se posljednjih godina dosta otvorila za građane i sve njihove prijedloge, ipak smatram da se treba još digitalizirati, omogućiti možda završavanje nekih konkretnijih stvari putem e-maila, elektronskog zahtjeva ili mobilne aplikacije. Zašto ne bismo recimo mogli kućnu listu ili neki sličan dokument dobiti online. Ovom prilikom pozivam građane Starog Grada da dođu na ove prijeme, upute prijedloge, zahtjeve, pokažu interes, nažalost često su lijeni da koriste mehanizme koje im garantuju zakoni ove zemlje,“ ispričala je Sabina Redžović.

Inače, današnji prijem stranaka održan je na novosagrađenom sportskom igralištu u ulici Nadmlini gdje je također početkom godine izvršena i sanacija kaldrme. To su samo neki od brojnih projekata realizovanih u mjesnoj zajednici Kovači što su i sami građani danas istakli. Zadovoljni stanjem u svojoj mahali, stanovnici Nadmlina počastili su danas kafom uposlenike Općine koji su primali stranke.

Nakon Kovača, sljedeći ‘Prijem građana na otvorenom' održat će se u mjesnoj zajednici Vratnik, u petak, 11.09.2020. godine od 09-11,00 sati, u dvorištu DVD „Vratnik“

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630