Vijecnicka pitanja

Upuceno:
Almedina Zukorlić Pašalić - Stipendiranje studentica iz kategorije marginaliziranih žena

Stipendiranje studentica iz kategorije marginaliziranih žena

Prvi projekat u Bosni i Hercegovini u oblasti stipendiranja studentica iz kategorije marginaliziranih žena pokrenula je Visoka škola za turizam i menadžment Konjic uz podršku Fondacije „CURE“ i Udruženja za razvoj slobodnog društva „Pozitiva BiH“. Ovim projektom su obespravljene žene (Romkinje, samohrane majke, žene žrtve nasilja, djevojke iz siromašnih porodica) prepoznate kao prioritet kako bi se ukazalo na važnost njihovog uključivanja u svijet obrazovanja kao i nastavak obrazovanja, čime se otvara i spremnost da svoje iskustvo i šansu promoviraju u svojim sredinama i tako pokrenu cjelokupnu zajednicu.

U vezi sa navedenim, podnosim inicijativu za stipendiranje studentica iz kategorije marginaliziranih žena od strane Općine Stari Grad Sarajevo.

ODGOVOR SLUŽBE:

Novi koncept stipendiranja (u ovom slučaju stipendiranja studentica iz kategorije marginaliziranih žena) zahtjeva metodološki pristup, prije svega analizu ugroženosti i potrebe za ovakvim djelovanjem, zatim izradu Pravilnika i planiranje budžetskih sredstava za ovu namjenu. Općina Stari Grad Sarajevo godišnjim planom i programom rada stipendira tri kategorije stanovnika Općine (učenike/studente iz porodica boračke populacije nadarene učenike/studente i učenike/šegrte iz oblasti deficitarnih i starih tradiocinalnih zanata-obrta/zanimanja), te nastoji pružiti finansijsku podršku učenicima/studentima koji su u stanju socijalne potrebe kroz sufinansiranje školarine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630