Vijecnicka pitanja

Upuceno:
Almedina Zukorlić Pašalić - Građanska inicijativa - Siguran prelaz za sve!

Građanska inicijativa-Siguran prelaz za sve!

UVOĐENJE TAKTILNIH TRAKA I ZVUČNE SIGNALIZACIJE U OPĆINI STARI GRAD

Prije više od godinu dana, odnosno 5. aprila, 2021. godine, Stručnoj službi Općinskog vijeća sam putem e-maila dostavila inicijativu sa 3. Sjednice Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo za uvođenje taktilnih traka i zvučne signalizacije u Općini Stari grad uz obrazloženje:

U cilju prilagođavanja okoliša za kretanje slijepih i slabovidnih osoba, podnosim inicijativu za uvođenje taktilnih traka, te zvučne i ostale signalizacije na najfrekventnijim raskrsnicama u Općini Stari Grad. Slijepe i slabovidne osobe imaju velikih problema pri kretanju u najstarijoj sarajevskoj općini zbog stubića, čeličnih čunjeva i ostalih prepreka koje se postavljaju kako se vozila ne bi parkirala na trotoarima, a problem predstavlja i prelaženje preko vrlo prometnih ulica. Općina Stari Grad je kulturno-historijsko jezgro i najposjećenija turistička destinacija u Sarajevu. Najveća koncentracija kulturno-historijskih objekata je u Općini Stari Grad, a razvoju turizma doprinosi i održavanje brojnih kulturnih i umjetničkih manifestacija evropskog i svejtskog ranga. Zbog svega navedenog, uvođenjem taktilnih traka, zvučne i ostale signalizacije omogućujemo slijepim i slabovidnim osobama samostalno kretanje i veću socijalnu uključenost.

ODGOVOR SLUŽBE:

U vezi sa predmetnom inicijativom, ovim putem Vas obavještavamo da u budžetu Općine Stari Grad Sarajevo za 2022. godinu nisu planirana sredstva za navedenu namjenu.

Nadalje, kada je riječ o ugradnji zvučne signalizacije na semaforima, obavještavamo da je Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo vlasnik instalacija i objekata svjetlosne signalizacije.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630