Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica
GREBO VEDRAN - Inicijativa da se na prostoru Općine Stari Grad obezbijedi park za vlasničke pse, poseban ograđen prostor, koji bi namjenski služio za izvođenje kućnih ljubimaca

Podnosimo inicijativu da se na prostoru Općine Stari Grad obezbijedi park za vlasničke pse, poseban ograđen prostor, koji bi namjenski služio za izvođenje kućnih ljubimaca.

Naš prijedlog je da se dio parka At Mejdan ogradi i omogući našim sugrađankama i sugrađanima koji su vlasnici kućnih pasa, da imaju siguran prostor za izvođenje pasa.

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Zbog pandemije uzrokovane korona virusom, budžet Općine Stari Grad Sarajevo je pretrpio izmjene, zbog slabijeg priliva novca. Budžetom za 2021. godinu, nisu planirana sredstva za gradnju jednog takvog parka sa svom potrebnom tehničkom dokumentacijom. U skladu sa članom 17. Odluke o uslovima držanja, registracije pasa i mačaka i postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama na području Općine Stari Grad Sarajevo, zabranjeno je uvođenje vlasničkih pasa u spomen područje, kao i na zelene površine koje se nalaze u neposrednoj blizini spomen područja. Općina Stari Grad Sarajevo je u više navrata tokom prethodnih godina nastojala obogatiti područje oko parka At Mejdan novim sadržajima u cilju poboljšanja uslova življenja njenih stanovnika. Zelena površina parka At Mejdan je zaštićena parkovska cjelina na koju nije moguće izvoditi radove izgradnje, u ovom slučaju namjenskog ograđivanja prostora, isključivo za vlasničke pse, niti postavljanja sprava bilo kakve vrste. Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajevo, jer u par navrata, odbio incijative, Općine Stari Grad Sarajevo za postavljanje dječjeg mobilijara s ciljem izgradnje dječijeg igrališta u parku At Mejdan, upravo iz razloga očuvanja zaštićene parkovske cjeline od bilo kojeg oblika gradnje ili postavljanja mobilijara za zabavu ili rekreaciju. Treba naglasiti da su vlasnci pasa na području Stari Grad dužni poštovati odrednice općinske Odluke o uslovima držanja, registracije psa i mačaka i postupanja sa napuštenim i izgubljenim životinjama na području općine Stari Grad Sarajevo. Ovom Odlukom, između ostalog, propisani su načini i uslovi pod kojim je dozvoljeno izvođenje kućnih ljubimaca po ulici i na zato dozvoljenim drugim površinama.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630