Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
DELJKOVIĆ VEDAD - Inicijativa da se pored Osnovne škole "Hamdija Kreševljaković", na Vratniku, odmah izgradi vještačka izbočina tzv. "puni plato"

Podnosim inicijativu da se pored Osnovne škole "Hamdija Kreševljaković", na Vratniku, odmah izgradi vještačka izbočina tzv. "puni plato" (tehničko sredstvo za usporavanje saobraćaja konveksnog profila na kolovozu koji se postavlja preko cijele širine kolovoza i čine ga kosine sa izdignutom pločom).

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Služba za investicije i komunalne poslove je u ranijem periodu osigurala Elaborat postavljanja posebnih objekata na cesti u ulici Carina, kod Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“, a koji podrazumijeva postavljanje uzdignutih asfaltnih ploha (na lokacijama Vratnik Mejdan kod broja 79 i Carina kod broja 3- pored ulaza u O.Š. „Hamdija Kreševljaković“, potom izgradnju uzdignutog ostrva za pješake ispred ulaza u školu, te prateću horizontalnu i vertikalnu signalizaciju (iscrtavanje pješačkih prelaza, postavljanje saobraćajnih znakova sa stubićima i vibracionih traka). Na ovako izrađen Elaborat Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je izdalo saglasnost broj: 04-27-2537-5/18 TB od 08.06.2018. godine. Međutim, terenskim obilaskom i mjerenjem, nakandno su konstatovana prostorna ograničenja za izvođenje predviđenih izdignutih asfaltnih ploha, jer su uz njihovu funkcionalnu namjenu neophodni dodatni građevinski radovi koji nisu obuhvaćeni predmetnim Elaboratom. Za plohu na lokaciji Vratnik Mejdan kod broja 79 potrebno je izraditi trotoar, a za plohu Carina kod broja 3.,  potrebno je proširenje izdignuto ostrva koje je poveznica sa asfaltnom plohom.

U skladu sa navedenim, te sa ciljem iznalaženja manje složenog-zahtjevnog tehničkog rješenja i eventualnog smanjenja troškova izvođenja radova, Općina Stari Grad Sarajevo je u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo izvršila izmjenu Elaborata u smislu da se umjesto izdignutih ploha predviđa postavljanje umjetnih izbočina od modularnih elemenata („gumeni ležeći policajci“) i vibracionih traka. Međutim zbog loših iskustava sa modularnim izbočinam na drugim lokacijama iste nisu izvedene („gumeni ležeći policajci“ nisu efikasno rješenje u zimskom periodu s obzirom da bi se isti tada trebali skidati, kako ih ne bi oštetila grtalica prilikom radova zimskog održavanja).

U toku 2019. godine, kao privremena mjera do stvaranja uslova za realizaciju svih radova predviđenih Elaboratom, u ulici Carina postavljene su vibracione trake, te odgovarajuća saobraćajna signalizacija u cilju smirivanja saobraćaja na predmetnom lokalitetu.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630