Vijecnicka pitanja

Upuceno: Služba za investicije i komunalne poslove
SMAJOVIĆ ADNAN - Incijativa za obnovu fasade u ulici Kulina Bana od broja 36 do broja 39

Podnosim incijativu za obnovu fasade u ulici Kulina Bana od broja 36 do broja 39

 

ODGOVOR SLUŽBE:

Vezano za vašu incijativu za obnovu fasada zgrada u ulici Obala Kulina od broja 36 do broja 39, obavještavmo Vas da se radi o fasadama zgrada kolektivnog stanovanja, koje predstavljaju zajednički dio zgrada u skladu sa članom 8. Zakona o upravljanju zajedničkim djelovima zgrade („Službene novine Kantona Sarajevo“, broj 19/17 i 17/18-ispravka). Svi radovi koji se izvode na zajedničkim dijelovima zgrade podliježu odredbama, odnosno procedurama propisanim ovim Zakonom ipodzakonskim aktima proizašlim iz istog.

Obavezu održavanja zajedničkih dijelova zgrade imaju etažni vlasnici putem izabranog ili prinudnog upravnika. Sredstva za redovno održavanje obezbjeđuju se iz zajedničke rezerve koju čini dio sredstava minimalne naknade i novčanih doprinosa koje etažni vlasnici uplaćuju na osnovu odluke etažnih vlasnika.

Odredbama člana 59. navedenog Zakona normirana je obaveza Općina da u budžetu svake godine planiraju sredstva za finansiranje ili sufinansiranje samo nužnih popravki na zajedničkim djelovima zgrade, u skladu sa mogućnostima, te da će se ova sredstva koristiti u slučajevima kada se ocjeni da su oštećenja takva da mogu ugroziti život i zdravlje ljudi. Ova sredstva nije opravdano koristiti isklučivo u svrhu poboljšanja zajedničkih dijelova zgrade. Ocjenu opravdanosti i prioritet korištenja ovih sredstava utvrđuje nadležna građevinska inspekcija po službenoj dužnosti ili na osnovu zahtjeva upravnika,u skladu sa raspoloživim sredstvima. Ujedno, za sveobuhvatnu obnovu fasada zgrada kolektivnog stanovanja koja su predmet Vaše incijative, potrebna su značajna finansijska sredstva.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630