Kontinuirana podrška radu Gazi Husrev-begove medrese


28. 8. 2020

Gazi Husrev-begova medresa u Sarajevu osnovana je 1537. godine i nalazi se u samom srcu Starog Grada, u ulici Sarači. Jedina je škola u Bosni i Hercegovini, a nema ih mnogo ni u svijetu, koja kontinuirano radi duže od 480 godina. Jednako kao i svim drugim školskim ustanovama, Općina Stari Grad i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić pomažu radu ove institucije kroz osiguranje neophodne infrastrukture.

“Gazi Husrev-begova medresa predstavlja naše kulturno i historijsko blago i ponosni smo što je upravo u Starom Gradu ovu školu završilo više hiljada alima, imama, muftija, hafiza…Trudimo se da im pružimo podršku u radu, kao i drugim obrazovnim institucijama. Mi smo finansirali prvu fazu rekonstrukcije dvorišta Medrese i time smo doprinijeli kvalitetnijoj infrastrukturi. Za projekat smo izdvojili oko 90.000 KM, a podrška će se nastaviti,” izjavio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Pored rekonstrukcije dvorišta, Gazi Husrev-begova medresa bila je obuhvaćena i općinskim projektom uvođenja videonadzora u sve osnovne i srednje škole na području općine Stari Grad. Na objektu Medrese također su postavljene kamere koje su povezane sa Prvom PU - PS Stari Grad čime je podignut stepen sigurnosti učenika.

Direktor Gazi Husrev-begove medrese dr.sci. Mensur Malkić kazao je da prva faza projekta završena.”Završili smo prvu fazu rekonstrukcije dvorišta Gazi Husrev-begove medrese koju je finansirala Općina Stari Grad i neizmjerno smo zahvalni načelniku Hadžibajriću na razumijevanju i pomoći. Mi smo završili idejni projekat i za drugu fazu i nadamo se da ćemo i ovaj put naići na razumijevanje, a čim se steknu uslovi, počet ćemo radove, “ kazao je dr.sci.Malkić.

Inače, na svečanoj akademiji Gazi Husrev-begove medrese na kojoj je obilježena 481. godišnjica neprekidnog odgojno-obrazovnog rada načelniku Hadžibajriću uručena je Zahvalnica za nesebičnu finansijsku podršku u projektima Gazi Husrev-begove medrese.

Prošle godine su uprava i učenici Gazi Husrev-begove medrese realizovali ekološku akciju čišćenja divljih odlagališta otpada u našoj općini. Od parka u blizini Vijećnice, duž Aleje ambasadora, pa do Kozije ćuprije, učenici i njihovi profesori čistili su otpad i deponovali ga na određenim lokacijama odakle su ga uklonili uposlenici Odsjeka za održavanje putnih pojaseva Općine Stari Grad.

Gazi Husrev-begova medresa spremna je i za početak nove školske godine. Kako su najavili, školska 2020/2021. godina počinje u utorak, 1. septembra 2020. godine. Nastava u prve dvije sedmice školske 2020/2021. godine, bit će prilagođena trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo i Smjernicama za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 donesenim od strane Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630