Na trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović otvoren Sajam starih zanata Skadra


24. 9. 2010

Na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović danas je u prisustvu velikog broja zainteresovanih građana, otvoren Sajam starih zanata Skadra. Na Sajmu učestvuje 19 izlagača, a predstavili su ručno rađene prozvode od drveta, vune: ćilime, prekrivače, torbe, čarape; zatim nakit, organsku hranu, domaće vino itd.
Sajam je, u ime Općine Stari Grad koja je pokrovitelj, otvorio Alija Kamber, pomoćnik načelnika za privredu. Nakon njega, prisutnima se obratio Muharem Zejnulahu, zamjenik ambasadora BiH u Crnoj Gori i predstavnik Zajednice Albanaca u BiH.

„Ovaj današnji kulturni događaj tj. promocija kulturnih vrijednosti starih zanata Albanije u Bosni i Hercegovini je dokaz i rezultat da ne postoje nikakve barijere između ove dvije zemlje. To je dijelom rezultat angažovanja ambasade BiH koja svjesno radi u tom zbližavanju u svim domenima. Također, tu je i Zajednica Albanaca u BiH koja je također dala svoj doprinos u zbližavanju i spajanju davne tradicije ova dva naroda. Drago mi je da je Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić pristala da bude pokrovitelj ove manifestacije, a nadam se da će naredni korak biti prezentacija starih zanata iz Starog Grada u Skadru, te bratimljenje Općine Stari Grad i Grada Skadra,“ riječi su zamjenika ambasadora

Organizator Sajma je Agencija za regionalnu saradnju „REC“ Albanija u čije ime se obratio Bardi Bejko, pomoćnik direktora.
„Veliko nam je zadovoljstvo što smo danas ovdje i zahvaljujemo se Općini Stari Grad što su ovo omogućili. Ovo je drugi sajam albanskih starih zanata u Sarajevu, a od našeg prošlog Sajma ovdje prošlo je čak 45 godina. Nadam se da će naša saradnja u budućnosti biti još bolja,“ rekao je Bejko.

Nakon zvaničnog otvorenja prisutni su uživali u jednosatnom koncertu albanskih narodnih pjesama u izvedbi hora „Ramada Sokoli“ iz OŠ “Ismal Ćemali“, Skadar.
Sajam će biti otvoren danas (24.09.) do 17:00 sati.
 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630