Asfaltirana ulica Vareška: Građani kažu da su sada mnogo bolji uslovi


17. 6. 2020

Posjetili smo ulicu Vareška, u mjesnoj zajednici Medrese i razgovarali sa njenim stanovnicima. Ova ulica je nakon više od dvadeset godina sanirana i asfaltirana čime su građani dobili mnogo bolje i kvalitetnije uslove za život. S obzirom na nestabilne vremenske prilike, koristi se svaki pogodan momenat za radove od početka građevinske sezone, pa je tako i ulica Vareška asfaltirana proteklog vikenda.

Među onima koji su sretni što konačno imaju kvalitetan asfalt pred kućnim vratima je i Nermina Jažić koja je starosjedilac ulice Vareška. Kazala nam je da su ulicu uništili razni iskopi zbog ispucalih cijevi, ali i veliki broj vozila koja prolaze kroz nju.

„Ja ovdje živim od 1952. godine i ne pamtim da nam je ikad bila ljepša ulica. Zahvaljujem se načelniku Općine Ibrahimu Hadžibajriću koji je prepoznao potrebu da nam se uredi ulica“, istakla je Nermana.

Mustafa Šahinović nam je ispričao da u ovoj ulici živi duže od 30. godina i oduvijek su imali problema sa odvodnjom. „Zbog nagiba ulice u mojoj avliji često je dolazilo do poplava. Ovim radovima to je popravljeno, odvodnja je urađena na pravilan način i nećemo više imati tih problema“, zadovoljan je Mustafa. Inače, ulica Vareška asfaltirana je u dužini od oko 113,20 metara.

O problemima koje je u ovoj ulici izazivala voda pričala nam je i Mirsada Dugalija.

„Baš je bilo puno oštećenja zbog kojih smo jedva prolazili ulicom. Mi, inače, u ovom naselju imamo velikih problema s podzemnim vodama i često su se na ulici pojavljivale rupe i punile vodom. Sada je stanje puno bolje. Prezadovoljni smo urađenim poslom. Veliko hvala svima koji su imali uticaja da nam saniraju i asfaltiraju ulicu,“, kazala je Mirsada, te dodala da će im sada biti znatno lakše kretanje, pogotovo u zimskom periodu, jer se radi o veoma strmoj ulici.

 

U mjesnoj zajednici Medrese, pored ulice Vareška, trenutno se sanira i ulica Hasana Kaimije u dužini od 233,50 metara, gdje se ovih dana izvode radovi na kućnim priključcima za vodu, a izvodi ih KJKP“Vodovod i kanalizacija“. Ovi radovi izvode sa na osnovu Sporazuma o zajedničkoj sanaciji ulica između Općine Stari Grad Sarajevo i Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, vrijednog skoro 1,4 miliona konvertibilnih maraka. „Radovi se izvode u fazama, a u sklopu ove faze radi se sanacija ulica Petrakijina, Hasana Kaimije i Vareška, na području mjesnih zajednica Ferhadija i Medrese“, pojasnili su u nadležnoj Službi.

Sanacija sve tri ulice koštat će oko 303.000 konvertibilnih radova, a izvodit će ih firma 'ADO - TRANS' iz Visokog.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630