Općinska delegacija na obilježavanju 28. godišnjice stradanja žrtava na Sedreniku


09. 6. 2020

U starogradskom naselju Sedrenik, na današnji dan 1992. godine, desio se jedan od najtežih zločina u kojem su agresorske snage granatom usmrtile četiri osobe, od kojih troje djece iz jedne porodice - porodice Bojadži.

U dvorištu porodične kuće u ulici Sedrenik 171 u popodnevnim satima na mjestu su poginuli braća Fehim (17) i Mirza (12) Bojadži, njihova rodica Amina Bojadži (14), a život je izgubio i 24-godišnji mladić Sakib Prašović.

Uz porodice i prijatelje ubijenih, ovaj i ostale zločine iz opkoljenog Sarajeva od zaborava neumorno čuva Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. Predsjednik tog Udruženja Fikret Grabovica je na današnjem obilježavanju kazao kako su se djeca i tinejdžeri opkoljenog Sarajeva, uključujući i članove porodice Bojadži, ubijala planski i sa jasnom namjerom, što je protiv svake međunarodne konvencije i pravila ratovanja: „Po našim saznanjima, od 1.601. djeteta koje je ubijeno za vrijeme opsade, veliki broj njih je ubijeno snajperom, znači zločinac ili bolje reći monstrum je to svjesno uradio. Kao Udruženje smo ogorčeni radom Tužilaštva BiH, koje nije podnijelo niti jednu optužnicu protiv osoba koje su činile takve zločine po Sarajevu. Mi se s pravom pitamo šta oni rade, da li zaista štite zločince, jesu li njihovi saučesnici?!“, ogorčeno se zapitao Grabovica.

Na ovom tužnom obilježavanju smo sreli i Muhammeda Bojadžiju, Fehimovog i Mirzinog brata. Muhammed ne pamti svoju poginulu braću jer se rodio tri godine nakon njihove smrti. „Iz priče svojih roditelja znam da se stariji brat Fehim, iako maloljetan, aktivno uključio u odbranu našeg grada i države. Stravičan je prizor koji su vidjeli moji roditelji u dvorištu naše kuće. Majka Halida je živa, dok je naš otac Abdulah preminuo prije dvije i po godine“, ispričao nam je Muhammed.

U ime općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i Općine Stari Grad cvijeće na mjesto zločina položila je delegacija koju su činili Safija Šehović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport i po ovlaštenju pomoćnica za civilnu zaštitu, Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, i Heni Erduan Ćesir, pomoćnik načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove.

Delegacija je proučila Fatihu i na mezarju Ravne bakije gdje su stradali ukopani.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630