Načelnik Hadžibajrić i direktor KJKP“ViK“ Enver Hadžiahmetović obišli radove u ulici Hasana Kaimije


26. 5. 2020

U ulici Hasana Kaimije, na dužini od cca 240 metara uklonjen je stari asfalt i u toku je zamjena vodovodnih cijevi. Općina Stari Grad počela je sanaciju ove ulice sredinom maja, ali nakon skidanja asfalta ustanovljeno je da je stanje vodovodne mreže veoma loše, te se došlo do zaključka da je potrebno zamijeniti. Tada je postignut dogovor sa Gradskom upravom Grada Sarajevo da finansiraju radove rekonstrukcije vodovodne mreže, no kada su radovi počeli Gradska uprava se povukla iz projekta, te će ga sada finansirati Općina Stari Grad, uz sufinansiranje KJKP”Vodovod i kanalizacija”.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i direktor KJKP”Vodovod i kanalizacija” Enver Hadžiahmetović obišli su danas radove u ovoj ulici, gdje su se na licu mjesta uvjerili u dobru dinamiku, uprkos nepovoljnim vremenskim uslovima. Podizanje asfalta i prokopi u ulici iskorišteni su i za postavljanje novih optičkih kablova telekom operatera, a na licu mjesta su i ekipe Sarajevogasa koje rade sanaciju svoje mreže.

Direktor KJKP”Vodovod i kanalizacija” Enver Hadžiahmetović potvrdio je da se Gradska uprava povukla iz projekta, te da radove nastavljaju Općina i ViK.

“Gradska uprava je inicirala ovaj dio radova i mi smo zahvaljujući usmenom dogovoru prihvatili. Predmjer i predračun radova je iznosio oko 70.000 KM. Međutim, kad smo dostavili naš predmjer i predračun oni su se povukli, navodno u ovom trenutku nemaju sredstava. Ali, moram da kažem da je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić izašao u susret i ove će radove sufinansirati sa 40.000 KM, a ostatak ćemo mi,”izjavio je Hadžiahmetović. “Uspjeli smo za jako kratko vrijeme da izvršimo nabavku daktilnih cijevi i zahvaljujući Općini Stari Grad krenuli smo u projekat.Već je položeno skoro 80 metara cijevi, ide veoma brzo i za 10-15 dana bi mogli završiti ovaj dio,” izjavio je direktor preduzeća “Vodovod i kanalizacija”.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić potvrdio je da je prvobitno planirana sanacija ulice, ali su se nakon uklanjanja asfalta otvorili novi radovi, tako da će u konačnici ovaj projekat koštati između 160.000 i 170.000 konvertibilnih mraka.

„Imali smo obećanje od Gradske uprave da će oni platiti cijevi, ali nisu, tako da smo mi preuzeli te troškove. Uz 75.000 KM koliko će koštati sanacija ulice i dodatni iznos za cijevi i prokope, sigurno će investicija doseći 160-170.000 KM, ali tako će se uraditi kompletna infrastruktura i potpuno urediti ulica,“ izjavio je načelnik Hadžibajrić. On je potvrdio da se nastavljaju ulaganja u infrastrukturu u Starom Gradu, te da su radovi u nekim ulicama u toku, dok u ostalim trebaju početi ovih dana. „Danas su trebali početi radovi i u ulici Očaktanum koja je u neposrednoj blizini, ali zbog vremenskih prilika nisam siguran da li će izvođač početi radove. Uključujući ulicu Hasana Kaimije, kao i ulice Vareška i Berkuša mala gdje se također radi, ukupno 12 ulica bit će sanirano zajedno sa Direkcijom za ceste KS, u vrijednosti oko 1,4 miliona konvertibilnih maraka, „izjavio je načelnik Hadžibajrić. Dodao je da bi ukupna ulaganja u putnu infrastrukturu u ovoj godini trebala iznositi oko 2,5 miliona KM.

U ulici Hasana Kaimije danas smo zatekli i Ahmeda Mašića koji ovdje živi više od 40 godina. Bez obzira što je duž cijele ulice trenutno prokop, Ahmed kaže da je ovo za stanovnike izvanredna stvar. “Odavno se nije radila ulica i ovo je izvanredna stvar. Vodovodne cijevi su stare, davno dotrajale i drago nam je što su položeni i optički kablovi tako da se sve kvalitetno uradi, pa da nekoliko decenija budemo mirni. Mi smo zadovoljni što se ovo radi i nadam se da će biti prilike da se možda i druge ulice u ovim mahalama urade,” kazao je Mašić.

Radovi u ulici Hasana Kaimije izvode se u dužini od 233,50 metara, mijenjaju se vodovodne cijevi, postavljaju optički kablovi telekom operatera, sanira gasna mreža, a po završetku ovih radova radit će se tamponiranje terena, izdizanje šahtova i šibera, te asfaltiranje.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630