Završen veliki projekat: Nova kanalizacija i asfalt na Širokači i Toka-Džeki


10. 4. 2020

Danas je završen veliki infrastrukturni projekat započet krajem 2019. godine u mjesnim zajednicama Širokača i Toka-Džeka, zahvaljujući kojem je veliki broj domaćinstava dobio kanalizacionu mrežu, a položeno je i više od 350 metara novog asfalta.

„Ovim projektom, koji se odvijao u nekoliko faza, osigurani su mnogo kvalitetniji uslovi za život građana u ulicama Berkuša velika i Berkuša mala, te ulice Hadži Mustafe Bostarića. Za zamjenu starih kanalizacionih cijevi i postavljanje novih u ove tri ulice, te asfaltiranje ulice Berkuša velika u dužini od oko 200 metara, izdvojili smo oko 650.000 KM,“ poručio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić.

Riječ o velikom infrastukturnom projektu rekonstrukcije separatne kanalizacione mreže u ulici Hadži Mustafe Bostarića, na Širokači, ali da bi se u ovoj ulici uvela kanalizacija, projektom su se morale obuhvatiti i ulice Berkuša velika i Berkuša mala.

Više od dvadeset domaćinstava ulice Hadži Mustafe Bostarića dosad nikako nisu imali kanalizacionu mrežu i godinama su koristili improvizovane odvode. Tokom izvođenja radova, razgovarali smo s građanima i uvjerili se na licu mjesta koliko im znači ovaj projekat.

Među onima koji su s nestrpljenjem čekali završetak je i Aiša Alić iz ulice Berkuša velika koja nam je prilikom posjete ispričala kako je veliki broj kuća u ovoj ulici sagrađen poslije rata i da nisu imali prave priključke na kanalizacionu mrežu. „Ne mogu vam riječima iskazati koliki smo mi problem imali. Jednostavno su neki samo 'proveli' cijevi iz svojih kuća kroz bašte i u ljetnom periodu gotovo da nismo mogli izaći iz svojih kuća od neugodnih mirisa. Kazala je da se nada da je ovim projektom to riješeno, te se zahvalila općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću koji je imao sluha da se njihov problem riješi.

Inače, da bi se riješio problem ulice Hadži Mustafe Bostarića i uradilo spajanje na kanalizacionu mrežu, nove instalacije morale su se uraditi i u ulicama Berkuša velika i Berkuša mala. Ukupno je ugrađeno 666 metara novih cijevi, 333 metra cijevi za fekalnu i 333 metra cijevi za kišnu kanalizaciju, te položeno više od 350 metara asfalta.

Osim pomuentih ulica, projekat je proširen i na susjednu ulicu Deseta brdska brigada na Toka-Džeki koja je sanirana i asfaltirana u dužini od oko 100 metara.

Prema informacijama nadležne Službe za investicije i komunalne poslove, ova ulica urađena je kako bi se obuhvatila jedna cjelina i zaokružio cijeli projekat, s obzirom da se ulica Deseta brdska brigada spaja sa ulicom Berkuša velika. Širina asfaltirane ulice je oko tri i po metra, a radilo se od spoja sa ulicom Berkuša velika do broja 9. Izvođač radova bio je konzorcij OXA - DEMUS.

Ovim projektom riješen je problem velikog broja domaćinstava u tri ulice koje čine jedno veliko naselje između mjesnih zajednica Širokača i Toka – Džeka.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630