Nagrada Sejfi Šehoviću, komandiru Policijske stanice Stari Grad


06. 9. 2010

Općinski načelnik Starog Grada, Ibrahim Hadžibajrić, uručio je danas nagradu za nesebičan i hrabri čin zaustavljanja napadača na fudbalere FK „Sarajevo“, Sejfi Šehoviću , komandiru Policijske stanice Stari Grad.
„Općina Stari Grad podržava akcije policajaca sa područja Starog Grada i to ćemo raditi i u budućnosti. Prepoznali smo značaj ove akcije iako se nije desila na našoj teritoriji nego u Fojnici, a Šehović u tom trenutku čak nije bio ni na dužnosti. Želim ovim putem skrenuti pažnju svim nivoima vlasti na porast kriminaliteta, kako u Sarajevu, tako i širom zemlje. Kao Načelnika, zabrinjava me to što svakodnevno u sredstvima informisanja slušamo o napadima, pucnjavama i sl. Morat ćemo, ne samo ja, nego i više instance imati jasniji stav o takvim stvarima, da nam se ne dešava da tužilaštva određuju minimalne kazne prestupnicima. Policiji moramo dati punu podršku kako bi se energičnije obračunavali sa takvim prestupnicima,“ rekao je prilikom uručenja načelnik Hadžibajrić.

Podsjećamo, u nedjelju, 25.07.2010. godine, pred početak utakmice između FK „Željezničar“ i FK „Sarajevo“ u Fojnici, na stadion je utrčao mladić sa nožem u ruci i uputio se u pravcu igrača FK „Sarajevo“. Policijski komandir Sejfo Šehović prisustvovao je utakmici kao građanin, a ne kao službeno lice, ali se ipak, shvativši da niko od prisutnih na tribinama ne poduzima ništa kako bi zaštitili igrače, uputio na teren i napadaču skrenuo pažnju na sebe , te ga pokušao umiriti. Nakon toga je na stadion ušlo 100-tinjak navijača FK „Željezničar“, a potom i pripadnici policije, koji su regovali u cilju sprječavanja incidenta, te se sve dobro završilo. Komandir Šehović je, potom, svojom stručnošću i prisebnošću pomogao da se organizuje bezbjedna evakuacija igrača i stručnog vodstva kluba FK „Sarajevo“, te njihov siguran povratak u Sarajevo.

„Mislim da je dužnost svih građana da zaštite nedužnog civila u slučaju napada huligana. Nedavno se desio još jedan napad u tramvaju, a izvršilo ga je isto lice kao i u Fojnici. Vjerujte, da sam se našao na licu mjesta, reagovao bih isto, bez obzira da li sam u civilu ili uniformi. Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad na ovoj nagradi i bio sam iskreno iznenađen kada su me obavijestili. Poručujem svim kolegama, a i građanima, ako mogu zaštiti druge bez rizika, da to svakako urade i pokušaju spriječiti huligane da ne nanose povrede,“ riječi su Šehovića.
Sejfi Šehoviću, policijskom komandiru PS Stari Grad uručena je novčana nagrada za njegovu hrabru i profesionalnu reakciju , te poklon „Sarajevska kocka“ i multimedijalni CD „Dobrodošli u Satri Grad“ u sjećanje na ovaj dan.

Uručenju su, pored Šehovića, prisustvovali i Načelnik PU Stari Grad Ćamil Harbinja, Načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS Jasmin Idrizović, te predsjednik Upravnog odbora FK Sarajevo Zijad Blekić.

 


 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630