Kuća zanata


02. 9. 2010

Projekat Kuća zanata je dio Programa „Seenet: translokalna mreža za saradnju između Italije i Jugoistočne Evrope“ kojeg vodi Regija Toskana, a tehnički partneri su: Opća uprava za privredni razvoj Regije Toskane i UCODEP, te: Kanton Sarajevo, gradovi Sarajevo, Skoplje i Mostar i Općina Stari Grad Sarajevo. Ovaj projekat je iz oblasti kulturnog turizma i namjera mu je povezivanje čaršija – starih jezgri Sarajeva, Skoplja i Mostara sa komplementarnim kulturno-historijskim naslijeđem. Ovaj Projekat, pored razvijanja kulturnog dijaloga, stavlja u funkciju turističke ponude tri grada, sa svojim starim gradskim jezgrama, širokoj turističkoj klijenteli.
Opća uprava za privredni razvoj Regije Toskane, čija web stranica ima 35.000.000 (tridesetpetmiliona) korisnika, usmjeravat će ih ka tri stare jezgre (Sarajevo, Skoplje, Mostar) koje su, za sada, povezane kopnenim saobraćajem Sarajevo -Mostar- Sarajevo i vazdušnim Sarajevo – Skoplje – Sarajevo.
Općina Stari Grad je ustupila poslovni objekat u ulici M. M. Bašeskije br. 55, u cilju pokretanja Kuće zanata. Objektom će se upravljati uz dogovor i saglasnost svih partnera u Projektu.
Kuća zanata će biti višefunkcionalan objekat koji će sadržavati galeriju sa rukotvorinama, prije svega, starih i tradicionalnih zanata, koji će imati umjetničku i upotrebnu vrijednost; zatim suvenirnicu, te pokretne radionice, gdje će turisti i ljubitelji starih zanata moći interaktivno učestvovati u izradi ili upisu imena, inicijala i sl.
Vjeruje se da će Kuća zanata pokrenuti interes oživljavanja starih zanata, a postojeće zanate staviti u izbor onim zanatlijama koji iskažu želju i interes da svoju djelatnost „certificiraju“ kroz zvanične institucije, kako bi bili tipični reprezenti starogradske čaršije, koji bi, pored ostalog, stvarali široku lepezu proizvoda, koji su prijeko potrebni za zaštitu kulturno-historijskog naslijeđa.
Kuća zanata je samoodrživ projekat i on će biti jedna od lokomotiva kojom će Sektor lokalnog razvoja Općine Stari Grad sa svojim partnerima ubrzati i ojačati razvoj lokalne samouprave.
Predviđeni troškovi za ovaj Projekat su 848.895,00 € i trajat će cca 2 godine.
 

 
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630