Stanovnici Babića bašče i Logavine veoma zadovoljni projektom „Živimo zdravo-starimo aktivno“


22. 1. 2020

U novembru prošle godine počeo je devetomjesečni projekat „Živimo zdravo-starimo aktivno“ za stanovnike mjesnih zajednica Babića bašča i Logavina sa ciljem unapređenja zdravlja i socijalne inkluzije osoba treće životne dobi.

Projekat realizuje Udruženje „Generacija“ u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije kojeg provodi UNDP, a finansiraju Općina Stari Grad i Evropska unija. Pored finansijskih sredstava, Općina je ustupila i prostorije mjesnih zajednica Babića bašča i Logavina za održavanje svih projektnih aktivnosti. Osobe treće životne dobi učestvuju u aktivnostima kao što su vježbe za unapređenje fizičkog zdravlja, socio-medicinska mjerenja u suzbijanju nezaraznih oboljenja kod osoba treće životne dobi, psiho-sociometrija u zdravstvenoj zaštiti, nutricionistička savjetovališta, interaktivne radionice, predavanja iz oblasti zdravlja i mnoge druge, a sve su potpuno besplatne za građane.

„Od početka projekta u novembru prošle godine, ukupno je bilo 47 korisnika programa ovog projekta, a svi su stanovnici mjesnih zajednica Logavina i Babića bašča“, rekli su nam u Udruženju „Generacija“. Iz udruženja navode da su, zbog radova adaptacije mjesnih zajednica Babića bašča i Logavina, projektne aktivnosti privremeno premještene u prostorije općinskog Centra za promociju i unapređenje zdravlja u ulici Obala Kulina bana 21. „Prednost novonastale situacije je u tome što će građani mjesnih zajednica svaki dan imati priliku koristiti zdravstveno-socijalni program, a koji su do sada imali samo jednom sedmično u MZ Babića bašča i dva puta sedmično u MZ Logavina“, poručili su iz Udruženja „Generacija“.

Koliko su građani zadovoljni ovim projektom govori i pismo koje je općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću poslala Jasmina Kurto sa Alifakovca. U pismu se zahvalila Hadžibajriću i Općini Stari Grad što su podržali ovaj projekat. Posebno je pohvalila i osoblje Udruženja „Generacija“ koje je zaduženo za sve aktivnosti u kojima Jasmina, ali i brojne njene kolegice rado učestvuju. Pismo su potpisali i drugi učesnici projekta.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630