Kvadrant XII: za tri dana počinje iskop građevinske jame


24. 8. 2010

Završeno je pobijanje šipova na gradilištu budućeg poslovnog objekta Općine Stari Grad, Kvadrant XII. Osim toga, radnici firme „Unigradnja“, koja je izvođač radova, do sada su postavili 90% nadglavnih greda na šipove, tako da se očekuje da najdalje za tri dana počne iskop građevinske jame.
Kako nam je rekao Nusret Džanko, tehnički direktor „Unigradnje“ kojeg smo danas zatekli na gradilištu, sljedeća faza je tzv. utezanje šipova, a potom iskop jame do planirane dubine.
„Do sada smo uradili injektiranje buduće građevinske jame, pobijanje šipova, postavljanje nadglavne grede preko šipova, a sljedeća faza je utezanje šipova i iskop jame. Iskop ćemo raditi na 2/3 gradilišta, tačnije sa istočne strane, od tramvajskih šina, prema ulici Dženetića čikma. Na zapadnoj strani gradilišta smo tek postavili tzv. sidra koji moraju mirovati 20 dana prije nego što počnemo rad na tom dijelu,“ rekao je Džanko.
Govoreći o dinamici radova, Džanko ističe da najveći problem izvođaču predstavlja nedostatak prostora na ovoj lokaciji. Upravo zbog toga, kao i zbog stabilnosti susjednih objekata, radovi se odvijaju malo sporije od predviđenog.
„Dešava se da imamo dodatna iskopavanja i prebacivanja zemlje, tako da nekada zemlju prebacujemo i do četiri puta sa jednog mjesta na drugo, i sve to nas usporava,“ kaže Džanko i dodaje da će rok biti ispoštovan, a objekat izgrađen do 01. maja naredne godine.
Radovi se još uvijek izvode u jednoj smjeni, no planirano je da se radi u dvije smjene kada se poveća obim radova, odnosno otvori front rada.
 

 

Nusret Džanko, tehnički direktor Unigradnje Zemlja se prebacuje i po nekoliko puta
Mašina koja je  pobijala šipove Radnici postavljaju nadglavnu gredu
Postavljanje nadglavne grede s druge strane Radnik na gradilištu
Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630