U Babića bašči počeo projekat „Živimo zdravo-starimo aktivno“ za osobe treće životne dobi


11. 11. 2019

Građani mjesnih zajednica Babića bašča i Logavina od danas se mogu uključiti u projekat „Živimo zdravo-starimo aktivno i inkluzija osoba treće životne dobi“ koji u ovim mjesnim zajednicama realizuje Udruženje Generacija. U narednih devet mjeseci osobe treće životne dobi, na sedmičnom i mjesečnom nivou, imat će zdravstvene programe, terapijsko vježbanje, radionice i savjetovališta, a sve aktivnosti za njih će biti besplatne. Volonteri Udruženja Generacija od danas počinju obilaziti i anketirati osobe treće životne dobi u ovim mjesnim zajednicama kako bi ih upoznali sa programom i uveli u programske aktivnosti.

Općina Stari Grad u svim projektima koji se realizuju kroz program ReLOaD učestvuje iznosom od 30%, a u ovoj godini bit će ukupno šest projekata i svi su namijenjeni građanima Starog Grada. Ovaj projekat drugačiji je po tome što tretira osobe treće životne dobi, a briga o toj kategoriji stanovništva u ovoj općini je kontinuirana.

„Prije nekoliko godina pokrenuli smo Centar za promociju i unapređenje zdravlja koji je otvoren za sve građane Kantona Sarajevo. Sada počinju programi u mjesnim zajednicama Babića bašča i Logavina, a pritom završavamo i rekonstrukciju Doma zdravlja Stari Grad. Na svim ovim lokacijama građanima pružamo pomoć,“ izjavio je danas načelnik Ibrahim Hadžibajrić na predstavljanju projekta u MZ Babića bašča. „Ja ne volim govoriti osobe treće životne dobi jer su to ljudi koji su pošteno i časno završili svoj radni vijek i sada je naša obaveza da se brinemo o njima, što i činimo. Želim naglasiti da će svi ovi programi u narednih devet mjeseci: vježbe, radionice, usluge za građane biti potpuno besplatni,“kazao je Hadžibajrić.

Mahir Selmanović, predsjednik Udruženja Generacija i danas je zahvalio Općini Stari Grad i općinskom načelniku na otvaranju prvog Centra za promociju i unapređenje zdravlja za sve osobe treće životne dobi u Kantonu Sarajevo. Taj centar je prethodio projektima koji se rade u mjesnim zajednicama.

„Na početku smo jednog ozbiljnog projekta koji ima za cilj unapređenje zdravlja i uloge osoba treće životne dobi. Također, cilj je građanima u Babića bašči i Logavinoj biti što bliži u smislu zdravstvenog servisa, unapređenja zdravlja i socijalne inkluzije osoba treće životne dobi. U određenim terminima u ovim mjesnim zajednicama provodit ćemo zdravstvene programe kao što je terapijsko vježbanje, medicinsko savjetovalište uz mjerenje holesterola, triglicerida, šećera u krvi i davanje zdravstvenih uputa kako očuvati zdravlje, dobiti određene zdravstvene preglede, radionice iz oblasti okupacione terapije itd,” kazao je Selmanović. Najavio je da već danas volonterke Lejla Mudželet, Dijana Simić-Burzić i Mirsada Šačić počinju anketiranje osoba treće životne dobi u Babića bašči.

Udruženje Generacija je prije dvije godine u ovoj mjesnoj zajednici već provodilo projekat “Prevencijom do zdravlja” koji je naišao na dobar odziv građana. Među onima koji su bili dio projekta je i Mensur Herenda koji je i danas bio u prostorijama MZ Babića bašča. “Drago mi je zbog ovog projekta i sigurno ću se uključiti. I prošli put sam dolazio redovno na vježbe i bio zadovoljan, tako da sam se prijavio i za ovaj projekat,” kazao je Herenda.

Inače, ove godine kroz program ReLOaD realizovat će se šest projekata, a finansijsko učešće Općine Stari Grad je cca 60.000 KM. Projekti su:

  1. Fondacija lokalne demokratije ‘Prevencija nasilja u porodici - mobilni servisi psihološke i pravne podrške’
  2. Udruženje za psihoanalizu, promociju i pozitivnu afirmaciju humanih vrijednosti MOMENTUM ‘Moja škola je sigurno mjesto - stop nasilju u školama’
  3. Udruženje za promociju i unapređenje zdravlja "Generacija" ‘Socijalna inkluzija osoba treće životne dobi - živimo zdravo - starimo aktivno’
  4. Plivački klub "Spid" ‘Inkluzivna škola sporta’
  5. Udruženje Muzička radionica "Note" ‘Note za djecu’
  6. Udruženje "Društvo pčelara Kantona Sarajevo" ‘Matica života’

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630