Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić primio načelnika Hadžibajrića


19. 8. 2010

 Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Bruno Bojić, primio je danas u posjetu načelnika Općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića. Dopredsjedavajući Bojić je izrazio spremnost da se Vanjskotrgovinska komora BiH uključi u proces prezentacije Općine Stari Grad u svijetu u cilju iznalaženja potrebnih investicija. S tim u vezi, dopredsjedavajući se interesovao za status određenih lokacija, poput Jajce kasarne i Faletića.
Načelnik Hadžibajrić je izrazio zadovoljstvo iskazanim zanimanjem i ponovio da u Općini Stari Grad postoji problem neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nad vojnom imovinom. Tačnije, potrebno je neperspektivnu vojnu imovinu vratiti u nadležnost Općine Stari Grad kako bi mogla njom raspolagati. Konkretno, u slučaju Jajce kasarne, i dalje postoji zainteresovanost princa Valida iz Saudijske Arabije, koji je među najbogatijim ljudima svijeta, da investira u izgradnju luksuznog hotela i uloži 50 miliona eura. Osim toga, već su urađeni idejni projekti za Jajce kasarnu, kao i Faletiće, gdje bi se trebalo graditi eko-selo, no nemoguće je ponuditi ih investitorima prije nego što Predsjedništvo BiH riješi pitanje vojne imovine.
„Općina Stari Grad bi zasigurno bila najveća općina, ne samo u BiH, nego i u regiji, kada bi joj se vratila vojna imovina,“ istakao je načelnik Hadžibajrić.


Dopredsjedavajući Bojić je predložio da Općina dostavi Vanjskotrgovinskoj komori projekte i ideje kojima raspolaže, kako bi se Komora mogla više uključiti u razvoj Starog Grada.
„ Vanjskotrgovinska komora će se uključiti u razvoj Starog Grada isključivo kroz investicije koje dolaze iz inostranstva, od stranih investitora koji u nama vide lice koje će ih uputiti na pravu adresu gdje bi mogli investirati,“ istakao je Bojić.
Jednako kao i za Jajce kasarnu, dopredsjedavajući VTK BiH se zanimao i za sudbinu Trebevića i trebevićke žičare, gdje mu je Načelnik pojasnio da je žičara pod nadležnošću Gradske uprave Sarajeva, uz naglasak da Općina ulaže u razvoj Trebevića i da je prošle godine investirala dio sredstava za njegovu elektrifikaciju.
Dogovoreno je da Općina u narednom periodu uputi VTK BiH idejne projekte za rekonstrukciju Faletića i Zmajevca kako bi se pokušali pronaći zainteresovani investitori. S obzirom da je sastanku prisustvovao i Nijaz Alispahić, član Komiteta BiH za izradu ISO standarda, njegova ocjena današnjeg susreta bila je pozitivna.


„ S obzirom da sam sarađivao sa Općinom Stari Grad i načelnikom Hadžibajrićem na sticanju certifikata ISO 9001:2008, znam da njihov rad vrijedi poštovati, te s njima sarađivati. Upravo zbog toga, nadam se da će Vanjskotrgovinska komora BiH biti podstrekač u ostvarivanju ciljeva ove Općine,“ zaključio je Alispahić.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630