Odobren projekat „Moja mjesna zajednica“, uskoro rekonstrukcija MZ Babića bašča


25. 6. 2019

Kroz projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ bit će finansiran program „Moja mjesna zajednica“ koji uključuje rekonstrukciju objekta mjesne zajednice Babića bašča. Ovu informaciju potvrdili su u Odsjeku za lokalni razvoj Općine Stari Grad koji je pripremio projekat „Moja mjesna zajednica“, a na osnovu zvanične potvrde koju im je uputio implementator, UNDP u BiH.

Implementacijom projekta „Moja mjesna zajednica“ bit će unaprijeđeni uslovi življenja stanovnika u MZ Babića bašča. Kroz projekat bit će renovirane prostorije MZ Babića bašča, čime će biti obezbijeđeni uslovi za kvalitetnije pružanje usluga stanovnicima, te njihovo uključivanje u društvene aktivnosti s ciljem provedbe elemenata socijalne uključenosti stanovništva kojem je projekat i namijenjen.

MZ Babića bašča jedna je od pet centralnih starogradskih mjesnih zajednica, sa oko 1.500 stanovnika uglavnom treće životne dobi. Iako ispunjava kriterije da bude jedna od vodećih MZ u realizaciji društvenih aktivnosti, ne ispunjava standarde za pružanje usluga i provedbe elemenata socijalne uključenosti stanovništva.

Zidovi, stropovi i podovi u MZ Babića bašča oštećeni su zbog prodora podzemnih voda u njih. Iz tog razloga, stanovnici MZ Babića bašta uskraćeni su za organizovanje aktivnosti koje bi, posebno onima treće životne dobi, upotpunile svakodnevnicu i unaprijedile standard življenja. Projektom će biti renovirani prostori MZ Babića bašča, te obezbijeđeni uslovi za uspostavljanje programa koji će uticati na sam kvalitet života isključenih kategorija stanovništva, te poboljšati kvalitet usluga MZ kao prvog nivoa vlasti gdje građani mogu ostvariti svoja prava i riješiti probleme.

Unaprjeđenje uslova življenja građana u Općini Stari Grad, kroz infrastrukturne projekte, jedan je od prioriteta u Strategiji lokalnog razvoja. Adaptaciju mjesnih zajednica građani su prepoznali kao jedan od prioriteta na centralnom forumu održanom 13. februara, 2019. godine u MZ Babića bašča. Istakli su kako su uslovne mjesne zajednice osnov za pružanje kvalitetnih usluga stanovnicima, ali i preduslov za organizovanje aktivnosti koje će unaprijediti standard življenja građana, posebno onih treće životne dobi.

Projekat je vrijedan preko 39.500 KM, a finansirat će se kroz „Jačanje uloge mjesnih zajendica u BiH“, dakle sredstvima koje su osigurale Vlade Švicarske i Švedske, a dio sredstava osigurat će i Općina Stari Grad. Nakon potpisivanja sporazuma o zajedničkom finansiranju, uslijedit će izbor izvođača radova.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630