Urbanistički projekat „Šahinagića ulica - I faza“


21. 7. 2010

 Na dnevnom redu današnje sjednice Općinskog vijeća Stari Grad usvojeni su Prijedlog Odluke o usvajanju i Prijedlog Odluke o provođenju Urbanističkog projekta „Šahinagića ulica - I faza“. Riječ je o projektu po kojem će biti izgrađene podzemne garaže i uređen nadzemni dio – trg sa uređenim zelenim površinama na lokalitetu preko puta Vijećnice.
Nakon usvajanja pomenutih Prijedloge Odluka pristupiće se izradi urbanističke i građevinske dozvole, a vjeruje se da bi gradnja mogla početi u septembru ove godine. U nastavku donosimo više detalja o ovom projektu.
Područje planiranja Urbanističkog projekta „Šahinagića ulica - I faza“ je ograničeno:
-sa sjevera rijekom Miljackom (ul. Veliki Alifakovac)
-sa istočne strane Ulicom ,,Šeher Ćehajina čikma,,
-sa južne strane Ulicom ,,Avdage Šahinagića,,
-sa zapadne Ulicom „Dugi sokak“
Opisane granice obuhvataju površinu od ( 7427 m2) 0,74 ha.

Prostor rezervisan za realizaciju podzemne garaže zauzima površinu od 3122 m2. Nadzemni dio ovog prostora predstavlja površinu namijenjenu relizaciji trga i zelenih parkovskih površina. Posebna pažnja je posvećena definisanju trga koji predstavlja otvoreni javni prostor sa dominacijom pješaka.
S obzirom da je osnovna namjena ovog prostora podzemna garaža predviđene su minimalno dvije podzemne etaže garaže koje moraju obezbjediti cca 150 garažnih mjesta. Garaža može imati i više podzemnih etaža, ukoliko investitor pokaže interes za povećanje broja garažnih mjesta na ovom lokalitetu.
Jedna etaža garaže bi trebala omogućiti realizaciju od cca 80 PM na dijelu koji se nalazi ispod trga i parka. Ukoliko se garaža bude realizovala i ispod zamjenskog stambeno-poslovnog objekta na zapadnoj strani broj parking mjesta može biti i veći.
Za pristup u podzemne etaže garaže obezbjeđena je jedna ulazno izlazna rampa. Rampa je postavljena na zapadnom rubu trga tako da preostali prostor ostavlja mogućnost za kvalitetnije formiranje i oblikovanje trga.


Prostor iznad garaže je podijeljen u dva segmenta, trg i uređena zelena površina uz rubne dijelove trga. Ova dva elementa čine jedinstvenu funkcionalnu cijelinu.
Trg će imati višenamjensku funkciju, odnosno kao prostor za okupljanje, održavanje manifestacija. Cijeli trg će biti popločan uz mogućnost i nesmetanih dijagonalnih pješačkih kretanja
Trg je približno pravougaonog oblika sa proširenjem na sjevernu stranu koja omogućava kvalitetniji pristup sa aleje uz obalu. Kod projektovanja i realizacije krovne površine garaže, neophodno je voditi računa o adekvatnoj statičkoj stabilnosti pri korištenju postojeće mobilne pozornice u toku održavanja manifestacija, kao i dijelu na jugoistočnoj strani, iznad kojeg se nalazi kolska saobraćajnica.
Popločane površine trga su uokvirene i obogaćene adekvatnim elementima biološke komponente, odnosno intenzivnim zelenilom na jugozapadnoj, jugoistočnoj strani i povremenim linijskim zelenilom (stablašicama) po rubnim dijelovima trga.
Na jugozapadnom dijelu uz rub trga predviđeno je dječije igralište, čiji gabariti mogu biti povećani shodno tehničkim i prostornim mogućnostima.
Sa aspekta arhitektonskog oblikovanja na ovom prostoru je neophodno posvetiti posebnu pažnju obzirom da se u neposrednoj okolini nalaze i objekti velike ambijentalne i arhitektonske vrijednosti, odnosno zaštićeni objekti graditeljskog naslijeđa.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630