„Lonely Planet“ ponovo preporučuje Sarajevo kao top destinaciju


20. 7. 2010

Nakon što je, krajem prošle godine, najpoznatiji svjetski turistički vodič „Lonely Planet“ , Sarajevo svrstao među 10 gradova na svijetu koje svako mora posjetiti, ovih dana je glavni grad BiH dobio još jedno priznanje. Naime, prema izboru „Lonely Planet-a“ Sarajevo je na drugom mjestu na top listi 10 destinacija u istočnoj Evropi koje treba posjetiti. Ispred Sarajeva su Julijske Alpe u Sloveniji, a iza glavnog grada BiH slijede: otok Mljet u Hrvatskoj, manastir Orheiul Vechi u Moldaviji, Talin u Estoniji, Loket u Češkoj, Torun u Poljskoj, Ždiar u Slovačkoj, Riga u Latviji i Minsk u Bjelorusiji.

U opisu Sarajeva stoji da je to grad koji je tokom '90-ih bio na rubu propasti, ali je danas ugodan, vitalan grad, te da ga gostoljubivost, prekrasna „caffe-scena“, atraktivni obrisi i ambijent Istoka i Zapada, sve više čine omiljenom ljetnom turističkom destinacijom. Navodi se i da je Sarajevo zimi jedno od najpogodnijih mjesta za skijanje u Evropi.
„Sarajevo je živi muzej historije“, navodi se dalje u tekstu, uz dodatak da se u gradu mogu vidjeti mnoge džamije, crkve, lijepo uređene zgrade, ali i Vijećnica na kojoj se još vide tragovi razaranja.
U prilog tvrdnji da je Sarajevo „grad koji ima dušu“, Lonely Planet“ navodi Baščaršiju, autentične trgovine, veliki izbor suvenira, način ispijanja kafe i sl. Ono što sa posebnim zadovoljstvo ističemo je dio koji se odnosi na Baščaršiju gdje autori teksta navode da „sjedenje u kafeu na Baščaršiji pruža osjećaj sjedenja u bogatom teatru života.“
 
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630