Dan stolačkih džamija obilježiće otvaranje Podgradske i Ćuprijske džamije


02. 7. 2010

Kroz svoju dugu historiju, Stolac je uvijek bio grad sa bogatom kulturom.
U turističkim ponudama ga nerijetko opisuju kao tiho, sunčano mjesto na jugoistoku naše zemlje, koje je prepuno zadivljujuće Osmanlijske arhitekture i koje je istinska poslastica onima koje intrigira antropologija, arheologija i historija. Možda upravo zbog te zaostavštine iz Osmanlijskog perioda, Općina Stari Grad osjeća posebnu vezu prema gradu Stocu, te stoga ne čudi Pismo podrške koje je načelnik Ibrahim Hadžibajrić uputio Forumu mladih Stolac zbog izostanka podrške u cilju obnove kulturnog nasljeđa ratom uništenog Stoca.
Općina Stari Grad Sarajevo, koja predstavlja kulturno-historijsko jezgro Sarajeva i u sebi sjedinjuje bogatstvo najrazličitijih kultura i tradicije, oštro osuđuje svako skrnavljenje kulturno-historijske zaostavštine u našoj zemlji, kao i onemogućavanje njene obnove i oživljavanja.
Ipak, ova priča je jedna od onih rijetkih kada se govori o pozitivnim stvarima.
Dan stolačkih džamija tradicionalno se obilježava 22.augusta, što je datum rušenja i ponovnog otvaranja centralne, Čaršijske džamije u Stocu. Međutim, Medžlis Islamske zajednice Stolac, ovaj put je odlučio taj dan obilježiti 25. jula. kada će biti otvorene dvije, u ratu porušene, stolačke džamije. Riječ je o Podgradskoj i Ćuprijskoj džamiji koje su obnovljene podrškom brojnih institucija, organizacija i pojedinaca iz zemlje iz inostranstva.
Forum mladih iz Stoca je organizovao volonterske akcije u okviru kojih su izvršeni pripremni radovi za obnovu džamija (čišćenje, otkopavanje temelja, uklanjanje smetlja, sortiranje kamena). Aktivnosti su vršene u saradnji sa Odborom za obnovu stolačkih džamija. Ćuprijska džamija je obnovljena u sklopu projekta Međunarodnog ljetnog kampa „Mladi i nasljeđe- Ćuprija”, koji su podržale brojne institucije iz zemlje i svijeta (Evropska Unija, Vijeće Evrope i dr.), ali je džamija obnovljena u najvećoj mjeri sredstvima koja je kroz projekt osigurala Vlada Luksemburga.
Kako ističu iz Foruma mladih Stolac, od domaćih institucija po podršci su se posebno izdvajali Općina Stari Grad Sarajevo – ustrajni i stalni partner u obnovi kulturne baštine u Stocu, te Grad Tuzla. Također, obnovu džamija u određenoj mjeri podržala je i Vlada Federacije BiH. Uz navedene izvore, najvažnije je naglasiti da su obnovu džamija podržali i sami građani Stoca kroz akcije prikupljanja novca za njihovu obnovu, koje je organizovao Forum mladih Stolac.

 

 


Kratki historijat džamija:

Podgradska džamija je izgrađena 1732./1733. Godine. Podigao je hadži Salih Buro iz Mostara. Džamija je s godinama pretrpjela oštećenja, pa je na istom mjestu, 1812./1813. godine, po oporuci svoga oca Mehmed Zulfikar-kapetana, Ali-paša Rizvanbegović sagradio novu džamiju. 1890./1891. godine, Mehmed Ali-paša Rizvanbegović je popravio Podgradsku džamiju. Tom prilikom popravljena je krovna konstrukcija i prezidana munara, a radove je izvodio majstor Ahmed Burina.
Džamija je minirana i srušena tokom agresija na Bosnu i Hercegovinu 1993. godine. 
 

Podgradska džamija

 


Ćuprijska džamija
je sagrađena početkom 1736. godine. Dogradnja džamije izvršena je 1765. godine. Junuz Mehmedbasić je za života iz svoje oporuke sagradio mali šadrvan pred ovom džamijom i u njega doveo vodu iz Bregave. Iz natpisa na njemu vidi se da je podignut 20. oktobra 1935. godine.
Mejtef je bio sagrađen na jugozapadnoj strani graditeljske cjeline, između džamije i kuće.
Džamija je minirana i srušena tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu u augustu 1993. godine
 

Ćuprijska džamija


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630