Pet ambasadorica zasadilo svoje lipe


07. 11. 2018

U poznatom starogradskom šetalištu Aleja ambasadora, svoje lipe su danas zasadile ambasadorica Republike Bugarske Avgustina Tzvetkova-Karabasheva, ambasadorica Arapske Republike Egipat Hala El Bishlawy, ambasadorica Švicarske Konfederacije Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Republike Indonezije Amelia Achmad Yani, te rezidentna koordinatorica UN/UNDP misije u Bosni i Hercegovini Sezin Sinanoglu.

Općina Stari Grad tako nastavlja pružati priliku akreditovanim ambasadorima u našoj zemlji da budu dio ovog jedinstvenog projekta, a također da dodatno uljepšaju ovaj čuveni lokalitet. Njihovim ekselencijama u sadnji su pomogli načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina, te njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin. Prvu lipu danas je posadila ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Tzvetkova-Karabasheva , a u svom obraćanju medijima je kazala da joj sadnja lipe predstavlja veliku čast i da ovu tradiciju Općine Stari Grad treba čuvati i njegovati: „Moja zemlja je prva zemlja koja je priznala nezavisnost BiH, te zasađeno drvo samo potvrđuje prijateljske odnose dviju država“ bile su riječi ambasadorice Tzvetkove-Karabasheve.

Za švicarsku ambasadoricu Andreu Rauber Saxer drveća imaju veliku simboliku života i budućnosti: „Zajedno sa kompletnim društvom ove zemlje nastojimo graditi bolju budućnost. BiH zaista ima mnogo potencijala, te je na domaćim političarima velika odgovornost gradnje boljeg života za sve njene građane“, izjavila je ambasadorica Švicarske Konfederacije.

„Za Ujedinjene nacije je velika stvar što su predstavljene u Aleji ambasadora, jer drvo pokazuje našu posvećenost narodima Bosne i Hercegovine. Stablo je simbol nade, te se nadam da će rad UN-a donijeti dobre plodove ovoj zemlji“, istakla je rezidentna koordinatorica UN/UNDP misije u BiH Sezin Sinanoglu nakon sadnje svoje lipe.

I za ambasadoricu Republike Indonezije Ameliu Achmad Yani sadnja lipe predstavlja veliku čast, kako za nju, tako i za njenu zemlju: „Bila sam ovdje jednom i tada sam se zapitala kada bih mogla ja zasaditi svoje drvo, hvala mnogo“, poručila je ambasadorica Yani.

Odličnu saradnju svoje zemlje i Bosne i Hercegovine je istakla i ambasadorica Arapske Republike Egipat Hala El Bishlawy: „Rast ovog drveta u budućnosti će zasigurno predstavljati još bolje odnose i saradnju naroda Egipta i Bosne i Hercegovine. Koristit ću priliku da redovno posjećujem svoje drvo“.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je potvrdio da sada ima ukupno 183 zasađene lipe u Aleji ambasadora, a najavio je i nove sadnje ubrzo: „Imamo namjeru organizovati opet grupno sađenje lipa, te na taj način zatvoriti krug i pružiti priliku svim ambasadorima koji služe misiju u Sarajevu da dobiju svoja stabla“, kazao je načelnik Hadžibajrić i podsjetio prisutne da je Općina Stari Grad nedavno okončala projekat sanacije rasvjete Aleje ambasadora, a najavio i skori početak gradnje velikog dječijeg igrališta na ovom lokalitetu. Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina je kazao da se danas rodilo pet novih nada za Bosnu i Hercegovinu: „Na ovaj način želimo trajno povezati osobe koje su posadile lipu sa našim gradom i državom“, bile su riječi predsjedavajućeg Jusufa Pušine.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630