Na Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović počeo 8. Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja – Tea Fest


24. 6. 2010

Jučer je na Trgu oslobođenja - Alija Izebegović svečeno otvoren Osmi Međunarodni festival čaja i ljekovitog bilja "Tea-fest" . Ovogodišnji festival čaja održava se o od 23. do 27. juna.
Dobrodošlicu u ime Općine Stari Grad prisutnima je poželio Sakib Avdibegović, pomoćnik načelnika za boračko-invalidsku zaštitu.
Nakon toga, prisutnim gostima i izlagačima obratili su se prof. dr. Dževad Jarebica, emeritus. “ Ova predivna manifestacija doprinosi da se održi bogatstvo biocenoze koju mi u BiH imamo“, riječi su kojima se obratio prof Jarebica. “Neka svako od prisutnih da sebi u zadatak da čuva ovo bogatstvo”, dodao je profesor.

Na Festivalu učestvuje više od 70 izlagača iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, kao i iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske, a biće predstavljeni najkvalitetniji proizvodi od ljekovitog bilja, široka lepeza čajeva i pripravaka na bazi ljekovitog bilja, pčelinji proizvodi, preparati na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, kao i literatura i oprema za pčelarstvo.

Poseban segment Festivala predstavlja tradicionalno nagradno takmičenje učenika osnovnih škola u literarnim i likovnim radovima na temu „Na livadi šarenoj“, a čiji cilj je podizanje svijesti kod mladih o značaju svakodnevnog konzumiranja čaja i drugih ljekovitih proizvoda. Organizator Festivala će dodijeliti novčane nagrade za I, II i III mjesto za najbolje likovne i literarne radove koji afirmiraju zdrav život i zaštitu životne okoline.
Organizatori će, takodjer, i ove godine dodijeliti tradicionalne zlatne, srebrene i bronzane medalje u više kategorija za najkvalitetnije proizvode, kao i originalnu nagradu „Sadik Sadiković“. Na Festivalu se dodjeljuje tradicionalna nagrada “Bosanski ljekoviti cvijet”, a žiri Festivala tradicionalno proglašava i ljekovitu biljku godine.
 

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630