Iz Saburine kuće danas dopirali zvuci sevdalinki


16. 8. 2018

Biser u srcu Starog Grada, Saburinu kuću, posjetili su danas članovi Centra za zdravo starenje Centar i Stari Grad, kao i njihov hor „Ruže“ koji nisu odoljeli da u nezaboravnom ambijentu malo i zapjevaju.

Kroz kratki obilazak muškog dijela Saburine kuće proveo ih je kustos ove kuće Rasim Ibrović, a u kući su ih dočekali 'domaćini' odjeveni u begovske nošnje iz tog vremena. Na spratu su ih dočekale djevojke u narodnim nošnjama s prigodnim osvježenjem i kolačima.

Hor „Ruže“ kojeg čine članovi Centra obradovali su prisutne, a među njima i turiste koji su se zadesili u Saburinoj kući izvedbom sevdalinki „Pokraj grada Sarajeva“, Sarajevo divno mjesto“, „Kad ja pođoh na Bentbašu“, „Sa Igmana pogledat je lijepo“ i „Sarajevo grade“.

Kako nam je kazala Azemina Kula, koja rukovodi horom „Ruže“ u sklopu Centra za zdravo starenje Centar i Stari Grad, oduševljeni su posjetom i onim što su vidjeli. „Pjevanje je moja velika ljubav. Oduševljena sam današnjom posjetom Saburinoj kući, divnim domaćinima, a i interpretacijom svojih 'ružica' i 'cvjetića'“, ispričala je Azemina misleći na članove hora.

Među današnjim posjetiteljima bila je i Jasmina Abaza penzionerkakoja ima dvoje djece, petoro unučadi i troje praunučadi. „ Kuća je zaista prelijepa i danas smo čuli dosta zanimljivih stvari. Drago mi je što je u kući nastupio i naš hor koji ima 26 članova, ali taj broj je iz dana u dan raste. Ja sam tu od početka i bez obzira na moje 74. godine jedva čekam naše probe i druženja“, kazala je Jasmina sa kojom su u posjetu došli i muž i kćerka.

Domaćin današnjim gostima u Saburinoj kućio bio je predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina i njegov zamjenik Sanel Dragolovčanin.

Dane otvorenih vrata Saburine kuće organizovala je Općina Stari Grad kako bi građanima, ali i turistima omogućila da upoznaju jedan od rijetkih sačuvanih primjera stambene arhitekture osmanskog perioda u Sarajevu. Projekat završava sutra, u petak u 16,00 sati.

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630