Članovi Centra za unapređenje zdravlja i turisti iz Francuske u posjeti Saburinoj kući


14. 8. 2018

Članovi Centra za promociju i unapređenje zdravlja Stari Grad Sarajevo posjetili su danas Saburinu kuću, nacionalni spomenik iz 18. vijeka.

Članovi Centra odlučili su organizovano posjetiti kuću tokom ”Dana otvorenih vrata Saburine kuće“, koji će trajati do 17. augusta.

Kako nam je kazao Mahir Sulejmanović, upravitelj Centra, bila je velika zainteresovanost za posjetu Saburinoj kući. „Veliki broj članova je bio oduševljen idejom, tako da nas danas došlo tridesetak da obiđemo ovu raskošnu bosansku kuću građenu u osmanskom stilu“, istakao je Mahir.

Fatima Potogija iz starogradskog naselja Mihrivode ima samo riječi hvale za današnju posjetu i rad Centra. „Za Centar sam saznala od rodice. Kad god imam vremena idem na vježbe i baš mi dobro dođu. A što se tiče Saburine kuće, oduševljena sam. Hvala Općini što nam je ovo omogućila“, kazala je Fatima.

Refika Sirbubalo i Amira Lugić su također članice Centra od samog početka. „Kad su nam kazali da idemo u obilazak Saburine kuće bili smo presretne. A danas, sjedeći na ovoj verandi, voljele bismo da smo živjele u tom vremenu, ovo je zaista nešto divno“, kazale su. Amira kaže da je bila dugogodišnja nastavnica u obližnjoj OŠ „Saburina“ i da joj veliko zadovoljstvo što je danas tu sa svojim prijateljicama. „Pored terapijskih vježbi koje smo imali danas i ovo nam je relaksacija, a za nas starije je to od izuzetnog značaja“, kazala je Refika.

Pored članova Centra, danas smo u Saburinoj zatekli i turiste iz Francuske koji su s oduševljenjem slušali o kulturi življenja u ovom objektu kroz predavanje kustosa Rasima Ibrovića. „U Sarajevu smo već nekoliko dana, a u Info-press centru smo saznali da možemo doći i u obilazak ove važne hostorijske građevine. Ovo je nešto neviđeno i drago nam je što smo imali priliku da vidimo ovo čudo od arhitekture“, njihove su riječi.

 

Saburina kuća, nacionalni spomenik, koja je izgrađena u 18. vijeku kao porodična kuća Sabura, stare sarajevske esnafske porodice kazandžija i trgovaca kazandžijskom robom, zahvaljujući Općini Stari Grad restaurirana je i ponovo otvorena 2014. godine.

Zainteresirani mogu do 17. augusta, od devet do 16 sati, posjetiti Saburinu kuću (ulica Saburina br. 6, MZ Sumbuluša) i upoznati se s njenim nastankom.

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630