Šta se trenutno radi na gradilištu Kvadranta XII?


11. 6. 2010

 Radovi na Kvadrantu XII, budućem poslovnom objektu i najvećem investicionom projektu Općine Stari Grad, počeli su 01.juna 2010. godine.
Gradilište je ograđeno, a radnici firme „Unigradnja“, koja je izvođač radova, svakodnevno rade na pripremi gradilišta za iskop.
Ovoga jutra smo na licu mjesta zatekli Harisa Srnu, koordinatora između Općine i izvođača radova, koji nam je pojasnio šta se trenutno radi:
„Ranijim istraživanjem tla ustanovljeno je postojanje vode koju je potrebno eliminisati prije početka radova na iskopu. Kako je ovaj prostor specifičan zbog postojanja okolnih objekta, ispumpavanju vode se nije moglo pristupiti običnim tzv.muljnim pumpama jer je postojala opasnost da se na taj način povuče i voda ispod susjednih objekata čime bi došlo do njihovog potkopavanja. Upravo zbog toga pristupilo se postavljanju injekcione vodonepropusne zavjese,“ rekao je Srna.
 

Haris Srna nadgleda radove

Iskopavanje bušotina i
ubrizgavanje mase

 

O samim radovima više nam je rekao poslovođa Murat Firsović:
„ Trenutno pravimo bušotine dubine 10 metara, na svakih 50 cm, u koje pod pritiskom ubrizgavamo masu koja se spaja i stvara jednu betonsku zavjesu koja će onemogućiti prodor vode u jamu. Planiramo na taj način obezbijediti cijelu jamu , nakon čega ćemo pristupiti pobijanju šipova na dubini od 9 metara (fi 300 i fi 600). Kada postavimo šipove, onda ćemo kroz njih probiti jedno „sidro“ od betona, dužine 30 metara, koje će šipove držati na mjestu kada počne kopanje jame. Nakon postavljanja šipova, počinje iskop jame,“ pojasnio je Firsović.
 

Poslovođa Murat Firsović na gradilištu 

Bušotine na svakih 50 cm

 

Na pitanje kada će biti završeno postavljanje šipova i početi iskop jame nismo mogli dobiti precizan odgovor, s obzirom da je potrebno 28 dana da očvrsne beton od kojeg će se šipovi graditi.
Na licu mjesta smo se uvjerili i u precizno vođenje evidencije, te praćenje radova u skladu sa postojećim planovima, što možete vidjeti na pratećim fotografijama.
 

Sve se radi prema projektnoj
dokumentaciji

Uredna evidencija

Bager na gradilištu

Mašina koja proizvodi masu za
betonsku zavjesu

 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630