Općina potpisala Sporazum o saradnji sa Općinom Silivri, Istanbul


07. 6. 2010

U posjeti Općini Stari Grad, od 04-07.06.2010. godine boravila je delegacija Općine Silivri Belediyesi, Istanbul, Republika Turska, a cilj ove posjete bio je bratimljenje dvije općine. Tim povodom, u Sali za vjenčanja Općine Stari Grad, u petak 04.06.2010.godine, uz veliki broj gostiju iz Turske, te pomoćnike i savjetnike načelnika Hadžibajrića, upriličeno je svečano potpisivanje Sporazuma o saradnji dviju općina.
Polazeći od civilizacijske potrebe ostvarivanja prijateljstva, saradnje i uvažavanja ljudi, naroda, gradova i država, Općinsko vijeće Stari Grad je na sjednici održanoj u decembru 2009. godine donijelo Odluku o sklapanju Sporazuma o saradnji između ove dvije općine.
Sporazum su potpisali načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Silivri-Belediyesi Odžan Išiklar.

Ovim svečanim dokumentom potpisnice Sporazuma se obavezuju, da na osnovama istinskog međusobnog uvažavanja, trajno uspostavljaju različite oblike saradnje, razmjenu ideja o realizaciji projekata od zajedničkog interesa u oblastima privrede, kulture, obrazovanja, turizma, sporta, zaštite prirodnog i kulturnog nasljeđa. Također, obavezuju se da doprinose razvoju i jačanju lokalnih zajednica, te da organizuju zajedničke sastanke, seminare, susrete, kulturno-sportske manifestacije itd.
Podsjećajući da su naši djedovi četiri vijeka živjeli na ovim prostorima u miru, bratstvu, ljubavi i prijateljstvu, načelnik Išiklar je rekao:
„Čast mi je da Vam u ime građana Silivrija prenesem najiskrenije pozdrave. Nadam se da će naše bratstvo trajati dok svijet postoji.“
Načelnik Hadžibajrić je podsjetio da je inicijativa sklapanja ovog sporazuma nastala još prošle godine i izrazio svoje zadovoljstvo što je došao trenutak za njenu realizaciju:
„Ovo je treća općina iz Republike Turske sa kojom se bratimimo u periodu od nekoliko mjeseci. Nadam se da ovaj Sporazum neće ostati samo slovo na papiru, već da ćemo se uvezati i na sve druge načine, a naročito u oblasti privrede i turizma,“ rekao je Hadžibajrić.
Po završetku protokolarnog dijela, uslijedila je razmjena poklona gdje je načelnik Hadžibajrić uručio plaketu izrađenu u metalu načelniku Išiklaru. Plakete su uručene i predstavnicima Općine Silivri Ahmetu Mesutu Demirkolu i Erkanu Katalbasu. Također, pomenutim zvaničnicima je uručen i zvanični suvenir Starog Grada, „Sarajevska kocka“, a svim gostima iz Turske uručeni su multimedijalni CD-ovi „Dobrodošli u Stari Grad“ kako bi se bolje upoznali sa historijom, kulturom i tradicijom ove Općine.
Gosti iz pobratimske Općine uručili su Načelniku Hadžibajriću plaketu, zidni sat koji se tradicionalno izrađuje u Silivriju, te suvenir - lutku u narodnoj nošnji sa grbom Općine.
Nakon zvaničnog dijela, uslijedio je koktel i druženje dvadesetočlane delegacije Silivrija i predstavnika Općine Stari Grad, Sarajevo.

 
 


 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630