Pismo podrške Forumu mladih Stolac


25. 5. 2010

U povodu pisma Foruma mladih Stolac i Udruženja „Obnova građanskog povjerenja“, u kojem izražavaju svoj protest protiv nipodaštavanja odluke Evropskog parlamenta o obnovi kulturnog nasljeđa ratom uništenog Stoca i očekuju od svih sudionika političkog života u našoj zemlji i svijetu da osude i spriječe takve postupke, Općina Stari Grad Sarajevo, na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, upućuje Pismo podrške.

U pismu Foruma mladih navodi se da su u Stocu nastavljena kršenja ljudskih prava, etnička segregacija, čuvanje i promicanje tekovina ratnih zločina i spriječavanje vladavine zakona. Obnova hamama, musafirhane i behmenluka, bh nacionalnih spomenika koji su srušeni u ratu, je bitan činitelj obnove uslova života koji se ne temelji na postignućima zločina, navodi se u pismu.

Općina Stari Grad Sarajevo, koja predstavlja kulturno-historijsko jezgro Sarajeva i u sebi sjedinjuje bogatstvo najrazličitijih kultura i tradicije, oštro osuđuje svako skrnavljenje kulturno-historijske zaostavštine u našoj zemlji, kao i onemogućavanje njene obnove i oživljavanja. Naša Općina svesrdno pomaže obnovu svih kulturno-historijskih spomenika u Starom Gradu, bez obzira na činjenicu koju religiju i konfesiju predstavljaju ili joj pripadaju. Slijedeći naš primjer, zaštitite i očuvajte ono što je najveće historijsko bogatsvo Vašeg grada i što treba da Vam služi na ponos. Podsjećamo vlasti u Općini Stolac da je Bosna i Hercegovina zemlja tri ravnopravna naroda i da je tako jednostrano ponašanje vlasti u Stocu neprimjereno za zemlju u kojoj živimo. Nadamo se da će vapaj za pomoć Foruma mladih Stolac i Udruženja „Obnova građanskog povjerenja“ uroditi plodom i apelovati na svijest svih odgovornih da konačno počne obnova kulturnog nasljeđa tog ratom uništenog grada.
 

Newsletter
KONTAKT

Općina Stari Grad Sarajevo
Radno vrijeme:
07:30 -16:00
07:30 -18:00 - Šalter sala

Adresa: Zelenih beretki br. 4
Šifra općine: 109
ID: 4200738880009
PDV: 200738880009
Depozitni račun za prikupljanje javnih
prihoda otvoren u PRIVREDNA BANKA d.d. SARAJEVO - 1010000071133630